Wykonanie
Wiem może nie jest to najpiękniejsze ciasto na świecie, ale
dajcie mu szansę, ponieważ smakuje wyśmienicie, spód jest na bazie
płatków owsianych i
orzechów, a na wierzchu są
jabłka, które możecie po prostu położyć na wierzch tak jak ja lub wcześniej podpróżyć na patelni (wtedy ciasto będzie bardziej
jabłkowe), ciasto idealnie nadaje się na piątkowy wieczór z
kawą lub
mlekiem, a do tego nie
muście się martwić, że jest niezdrowo lub kalorycznie :)

Składniki :3 szklanki
płatków owsianych3/4 szklanki
orzechów (ja użyłam brazylijskich i laskowych)szczypta
solipłaska łyżeczka
proszku do pieczenia lub
sody1 płaska łyżeczka
przyprawy do piernika1-2 łyżeczki
ksylitolu (można użyć
cukru lub w ogóle pominąć)100ml
oleju roślinnego80 ml
mleka2
jajkajabłka na wierzch (według upodobania ok 3-4 lub więcej)
Płatki i
orzechy mielimy na
mąkę (w blenderze lub w młynku do mielenia), dodajemy do nich
sól, sodę/proszek do pieczenia,
przyprawę do piernika, ewentualnie ksylitol/
cukier jeśli używamy, w osobnej misce mieszamy energicznie,
mleko,
jajka oraz
olej mieszamy z suchymi składnikami i mieszamy (ciasto wychodzi klejące) wylewamy na płaską blaszkę i formujemy kształt lekko podważamy łyżką brzegi, żeby były nieco wyższe, układamy
jabłka można ułożyć je w całości lub wcześniej podpróżyć na patelce. Piec ok 40 minut w temperaturze ok 190 stopni.
