Wykonanie
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam te jesienne dni, kiedy opatulona wełnianym swetrem łapię na spacerze złociste promienie słońca i wygrzewam się w nich jak kot :) i dziś dzień jest właśnie taki,
słoneczny i ciepły jak na październikową
porę. Musiałam go uczcić czymś równie złocistym i jesiennym. Padło na ciasto
dyniowe :) które tak jak jesień kryje w sobie wiele niespodzianek, bo wypenione jest zlocistym
ananasem, słodkimi
rodzynkami i pysznymi
orzechami laskowymi. Polecam :) :)Składniki:2
jajka3/4 szklanki
cukru200g startej na tarce surowej dyni1/2 szklanki
rodzynek1/2 szklanki
orzechów pokrojonych
orzechów laskowych1 puszka
ananasa150 ml
oleju rzepakowego1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
olejku waniliowego200 g
mąki pszennej1 łyżeczka
sody1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soliNa polewę:
biała czekoladapłatki migdałowePrzygotowanie:Właczamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 160°C.Tortownice smarujemy
olejem i posypujemy
kaszą manną lub
bułką tartą.Ścieramy
dynię na tarce o grubych oczkach. Jak zwykle z
dynią jest troche zabawy, więc żeby było szybciel, zaangażowałam do "
dyniowych" robót
męża.Mieszamy
mąkę, proszek,
sodę sól,
cynamon i
cukier waniliowy.Wyjmujemy z puszki i odsączamy
ananasa a następnie kroimi go na drobne kawałki.Kroimy
orzechy laskowe na mniejsze części.Miksujemy
jajka na puszystą pianę i dodajemy stopniowo
cukier, a następnie
olej. Kiedy składniki płynne się połączą dodajemy do nich startą
dynię,
ananasa,
rodzynki i
orzechy.Następnie do powstałej masy dodajemy stopniowo skłądniki suche:
mąkę,
sodę,
proszek do pieczenia,
cynamon i
cukier waniliowy i miksujemy do połaczenia składników.Gotowe ciasto wykładamy do tortownicy i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 160°C.Upieczone ciasto dekorujemy według uznania. U nas tym razem wygrała polewa z
białej czekolady (rozpuszczamy 100 g
białej czekolady w kąpieli
wodnej i polewamy ciasto) i
płatki migdałowe.I jest nam z tym slodko :) czego i wam życzę :)Smacznego :) :)