Wykonanie
Ciasteczka nie-
ciasteczka bo są baaardzo pulchne (pomyślałam nawet że gdybym zrobiła większe to wyszłyby całkiem fajne mini bułeczki
rabarbarowe). Ale jak na
ciastka przystało są piekielnie proste do zrobienia. Nie przepadam za typowymi ciastami z
rabarbarem ale te
ciastka zjadłam ze smakiem na śniadanie popijając wielkim
kubkiem kawy. Jak już przygotujecie
rabarbar to wszystko trwa naprawdę chwilę. Proste, szybkie i pyszne! Więc biegiem po
rabarbar i do dzieła!:)
Składniki:4 szklanki obranego i pokrojonego w kostkę
rabarbaru + ok pół szklanki
cukru3/4 szklanki
brązowego cukru1
jajkopół szklanki
orzechów laskowych (pokrojonych w kawałki)1/4 kostki
masła1,5- 2 szklanki
mąki pszennejszczypta
solipłaska łyżeczka
cynamonuszczypta świeżo zielonej
gałki muszkatołowejpół łyżeczki
sody oczyszczonejpół łyżeczki
proszku do pieczeniamożna dodać np.
rodzynki lub inne
orzechyWykonanie:
Rabarbar wrzuć do rondla i zasyp go
cukrem. Tak aby przykrył
owoce. Pozostaw na noc. W tym czasie
rabarbar puści sok. Możesz go odlać i użyć do
drinków ale ja go zostawiłam. Gotuj
rabarbar aż zmięknie i się rozpadnie. Odstaw do lekkiego wystudzenia.W tym czasie rozpuść
masło (zrobiłam to w mikrofalówce). Gdy przestygnie dodaj do niego
cukier. Wymieszaj wszystko. Następnie dodaj
jajko i wszystkie pozostałe składniki także
rabarbar. Wymieszaj wszystko. Jeśli okaże się że ciasto jest zbyt rzadkie dodaj więcej
mąki (lepiej zacząć od 1,5 szklanki i stopniowo dosypywać). Ciasto powinno
mieć taką konsystencję aby swobodnie można było formować
ciasteczka. Kulki wykładaj na blachę wyłożoną matą lub papierem do pieczenia. Piecz je w temp. 180 stopni przez ok 12 minut.Smacznego!