ßßß Cookit - przepis na Babeczki z dynią i posypką cukrową

Babeczki z dynią i posypką cukrową

nazwa

Wykonanie

Delikatne, mięciutkie babeczki z dodatkiem puree dyniowego, z posypką z cukru demerara. Są wyśmienite, o lekkiej nucie korzennej. Warto je upiec w sezonie dyniowym. Jeśli nie wykorzystacie całego puree z dyni, można je zamrozić lub poczekać na kolejne propozycje z jej wykorzystaniem na Moich Wypiekach :-).
Składniki na 12 sztuk:
140 g masła
2,5 szklanki mąki pszennej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
pół łyżeczki przyprawy korzennej np. domowej
1/3 szklanki kefiru lub maślanki
1 i 1/4 szklanki puree z dyni*
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
2 duże jajka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, sól, przyprawy - wymieszać, przesiać i odłożyć.
Puree z dyni wymieszać z kefirem lub maślanką, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z brązowym cukrem na lekką i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. W trzech turach, na zmianę, dodawać puree z dyni i składniki suche, mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami.
Gotowe ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki do muffinek. Posypać posypką cukrową. Piec w temperaturze 180ºC przez 25 - 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Posypka cukrowa:
4 łyżki cukru demerara
1 łyżeczka cynamonu
Wymieszać.
* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree dyniowe . To proste!
Smacznego :-).
Źródło inspiracji - Martha Stewart .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/babeczki-z-dynia-i-posypka-cukrowa