ßßß
 
            
         Delikatne, mięciutkie babeczki z dodatkiem puree dyniowego, z posypką z cukru demerara. Są wyśmienite, o lekkiej nucie korzennej. Warto je upiec w sezonie dyniowym. Jeśli nie wykorzystacie całego puree z dyni, można je zamrozić lub poczekać na kolejne propozycje z jej wykorzystaniem na Moich Wypiekach :-).Składniki na 12 sztuk:140 g masła2,5 szklanki mąki pszennej2,5 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody oczyszczonejpół łyżeczki solipół łyżeczki startej gałki muszkatołowejpół łyżeczki przyprawy korzennej np. domowej1/3 szklanki kefiru lub maślanki1 i 1/4 szklanki puree z dyni*3/4 szklanki jasnego brązowego cukru2 duże jajkaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, sól, przyprawy - wymieszać, przesiać i odłożyć.Puree z dyni wymieszać z kefirem lub maślanką, odłożyć.W misie miksera utrzeć masło z brązowym cukrem na lekką i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. W trzech turach, na zmianę, dodawać puree z dyni i składniki suche, mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami.Gotowe ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki do muffinek. Posypać posypką cukrową. Piec w temperaturze 180ºC przez 25 - 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.Posypka cukrowa:4 łyżki cukru demerara1 łyżeczka cynamonuWymieszać.* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree dyniowe . To proste!Smacznego :-).
Delikatne, mięciutkie babeczki z dodatkiem puree dyniowego, z posypką z cukru demerara. Są wyśmienite, o lekkiej nucie korzennej. Warto je upiec w sezonie dyniowym. Jeśli nie wykorzystacie całego puree z dyni, można je zamrozić lub poczekać na kolejne propozycje z jej wykorzystaniem na Moich Wypiekach :-).Składniki na 12 sztuk:140 g masła2,5 szklanki mąki pszennej2,5 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody oczyszczonejpół łyżeczki solipół łyżeczki startej gałki muszkatołowejpół łyżeczki przyprawy korzennej np. domowej1/3 szklanki kefiru lub maślanki1 i 1/4 szklanki puree z dyni*3/4 szklanki jasnego brązowego cukru2 duże jajkaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, sól, przyprawy - wymieszać, przesiać i odłożyć.Puree z dyni wymieszać z kefirem lub maślanką, odłożyć.W misie miksera utrzeć masło z brązowym cukrem na lekką i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. W trzech turach, na zmianę, dodawać puree z dyni i składniki suche, mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami.Gotowe ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki do muffinek. Posypać posypką cukrową. Piec w temperaturze 180ºC przez 25 - 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.Posypka cukrowa:4 łyżki cukru demerara1 łyżeczka cynamonuWymieszać.* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree dyniowe . To proste!Smacznego :-).

 Źródło inspiracji - Martha Stewart .
Źródło inspiracji - Martha Stewart .