ßßß
 
            
         Puszyste, leciutkie, wilgotne.1/2 szklanki puree z dyni*1/2 szklanki maślanki60 g masła1 szklanka cukru2 jajka1 1/4 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sodyszczypta soli1 łyżeczka cynamonu1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej2 łyżeczki startej skórki pomarańczypestki dyni do posypania
Puszyste, leciutkie, wilgotne.1/2 szklanki puree z dyni*1/2 szklanki maślanki60 g masła1 szklanka cukru2 jajka1 1/4 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sodyszczypta soli1 łyżeczka cynamonu1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej2 łyżeczki startej skórki pomarańczypestki dyni do posypania Nagrzewamy piecyk do 180 stopni.W rondelku rozpuszczamy masło (nie gotujemy), dodajemy 1/2 cukru i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy puree z dyni, skórkę pomarańczową i mieszamy do połączenia. Studzimy.W osobnej misce ubijamy jajka z pozostałą 1/2 cukru ok 3 minut na puszystą masę.Dodajemy partiami maślankę na przemian z mąką połączoną z proszkiem, sodą i przyprawami mieszając łyżką.Na koniec dodajemy masę dyniową i mieszamy wszystko delikatnie.Wypełniamy foremki, posypujemy ziarnem dyni i pieczemy 20 minut (do suchego patyczka).*Aby przygotować mus z dyni musimy ją najpierw upiec.Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Dynię kroimy na kawałki razem ze skórą.Usuwamy miąższ z pestkami. Kładziemy na blaszce skórką do dołu i wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut.Łyżką wyjmujemy miąższ ze skórki i miksujemy na gładki mus.
Nagrzewamy piecyk do 180 stopni.W rondelku rozpuszczamy masło (nie gotujemy), dodajemy 1/2 cukru i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy puree z dyni, skórkę pomarańczową i mieszamy do połączenia. Studzimy.W osobnej misce ubijamy jajka z pozostałą 1/2 cukru ok 3 minut na puszystą masę.Dodajemy partiami maślankę na przemian z mąką połączoną z proszkiem, sodą i przyprawami mieszając łyżką.Na koniec dodajemy masę dyniową i mieszamy wszystko delikatnie.Wypełniamy foremki, posypujemy ziarnem dyni i pieczemy 20 minut (do suchego patyczka).*Aby przygotować mus z dyni musimy ją najpierw upiec.Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Dynię kroimy na kawałki razem ze skórą.Usuwamy miąższ z pestkami. Kładziemy na blaszce skórką do dołu i wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut.Łyżką wyjmujemy miąższ ze skórki i miksujemy na gładki mus.