Wykonanie
Świąteczne jedzenie zbyt mocno wpływa na moje obżarstwo. Zbyt mocno, bym w pełni mu się oddała. Kto jednak lubi ograniczać kolejną porcję pysznego ciasta, gdy dookoła wszyscy biesiadujący wychwalają kolejne poczynania Pani Domu?Z pomocą przychodzi mi to o to genialne ciasto, które co prawda nie jest w pełni dietetyczne, ale w porównaniu z innymi możemy się nim zajadać prawie bezkarnie...
Składniki:2/3 szklanki
mąki pszennej (możesz zastąpić
mąką nieoczyszczoną)pół szklanki drobnego
cukru (lub fruktozy, czy
stewii)1 łyżeczka
sody oczyszczonej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu1/4 łyżeczki
soli1/3 szklanki
oleju rzepakowego (lub z
orzechów włoskich)2
jajka, roztrzepanepół szklanki posiekanych, odsączonych
ananasów (z puszki lub świeżych)1 szklanka startej na średnich oczkach
marchewkiW jednym naczyniu wymieszaj składniki suche:
mąkę,
cukier,
sól, proszek,
sodę oraz
cynamon.W drugim naczyniu roztrzep
jajka z
olejem.Połącz zawartość obu naczyń, dodaj
marchewkę i
ananasy, wymieszaj łyżką.Formę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy wyłóż ciasto.Piecz w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudź w formie, następnie wyjmij i studź na kratce.Polewa:
serek typu Bieluch lub Philadelphia
biała czekoladaCzekoladę rozpuść w kąpieli
wodnej.
Serek ubijaj mikserem i powoli dodawaj
czekoladę. Udekoruj wystudzone ciasto, możesz posypać
orzechami,
żurawiną lub skórką z
pomarańczy.