Wykonanie
Najlepsze ciasto
marchewkowe z
orzechami włoskimi,
ananasem i aksamitnym kremem na bazie
serka philadelphia. Ciasto
marchewkowe zdobywa coraz większą grupę fanów, mimo, że wielu osobom początkowo wydaje się dość specyficznym wypiekiem. Ciasto z poniższego przepisu wychodzi bardzo delikatne, niezwykle wilgotne i niesamowite w smaku -
marchewki właściwie nie czuć. Lekko korzenny aromat ciasta nadaje mu charakteru, a kombinacja wszystkich składników tworzy świetny deser, któremu nie sposób się oprzeć.
Ciasto:2/3 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru (lub mniej)1/3 szklanki
oleju rzepakowego2
jajka100 g posiekanych
orzechów włoskich120 g
ananasów z puszki120 g startej na dużych oczkach tarki
marchewki1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejłyżeczka
proszku do pieczeniałyżeczka
cynamonułyżka
przyprawy do piernika1/4 łyżeczki
soliKrem:150 g
serka philadelphia150 ml
śmietanki kremówki 30%ok. 1/2 szklanki
cukru pudruCiasto:Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Orzechy włoskie dość grubo siekamy,
marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach,
ananasa kroimy w drobną kostkę.
Mąkę przesiewamy i łączymy z
sodą,
proszkiem do pieczenia,
solą,
cynamonem oraz
przyprawą do piernika.W osobnym naczyniu ucieramy
jajka z
cukrem. Następnie wlewamy
olej i dalej miksujemy.Wszystkie składniki (z obu naczyń) łączymy ze sobą. Dodajemy
orzechy,
ananasa oraz
marchewkę i delikatnie mieszamy do połączenia składników.Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, brzegi smarujemy tłuszczem. Wykładamy przygotowane ciasto i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 170-180 stopni. Pieczemy ok. 40 minut do tzw. "suchego patyczka".Krem:Kremówkę ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że
śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się
masło). W osobnym naczyniu chwilkę miksujemy
serek wraz z
cukrem. Bardzo delikatnie mieszając łączymy kremówkę z philadelphią do otrzymania gładkiej konsystencji kremu.Całkowicie ostudzone ciasto
marchewkowe przekrawamy wzdłuż na dwie części. Dolną część smarujemy 1/2 kremu, przykrywamy górnym krążkiem ciasta i wykładamy pozostałą część masy.Wierzch ciasta oprószamy
cynamonem.