ßßß Cookit - przepis na Torcik dyniowo-ananasowy z bezami

Torcik dyniowo-ananasowy z bezami

nazwa

Wykonanie

Bardzo spodobał mi się pomysł połączenia warzyw i owoców w jednym cieście.
Dynia, ananas i marchewka.
Ciasto jest wilgotne, dość sycące, choć nie ciężkie, z korzenną nutą.
Do tego idealnie pasuje krem na bazie serka, przełożyłam ciasto kwaskowymi domowymi powidłami, całość posypałam pokruszonymi bezami i zrobił się całkiem przyjemny jesienny torcik.
Puree z dyni było mocno pomarańczowe stąd intensywny kolor ciasta.
źródło przepisu z małą modyfiakcją
150 g puree dyni
100 g ananasa (może być z puszki)
2 marchewki (ok. 150 g)
3 jajka
180 ml oleju rzepakowego
200 g cukru
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
garść posiekanych orzechów włoskich
szczypta soli
Krem:
200 g serka (użyłam śniadaniowego Czarnocin)
150 g bardzo miękkiego masła
150 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
połowa laski wanilii (same ziarenka)
5 łyżek kwaskowych gęstych powideł (moje były jeżynowe bez pestek)
garść bezików do pokruszenia
kolorowa posypka do ciast (na specjalne życzenie Amelki):)
Do jednego naczynia przesiewamy mąkę z sodą, proszkiem, solą i przyprawami.
Marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Miksujemy pure z dyni i kawałki ananasa.
Przekładamy do dużej miski, dodajemy cukier i jajka i miksujemy parę minut aż masa będzie puszysta.
Dodajemy powoli olej i dalej cały czas miksujemy.
Teraz dodajemy startą marchew i mieszamy masę delikatnie łyżką.
Dodajemy partiami mąkę i mieszamy.
Jeśli masa będzie bardzo gęsta możemy dodać parę łyżek mleka.
Tortownicę 23 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia (opcjonalnie obsypujemy mąką jeśli pieczemy w otwieranej formie).
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut - do suchego patyczka.
Ciasto studzimy, przekrawamy na 2 blaty.Spodni blat smarujemy cieniutką wartstwą powideł i warstwą kremu. Drugi blat smarujemy też powidłami i przykrywamy pierwszy.
Na wierzch nakładamy krem serkowy, posypujemy bezami i posypką.
Jeśli macie więcej czasu polecam nałożyć cieniutką warstwę kremu na wierzch i boki ciasta, schłodzić w lodówce, potem nałożyć resztę kremu, krem lepiej będzie przylegał do ciasta.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2013/10/torcik-dyniowo-ananasowy-z-bezami.html