Wykonanie
Pyszne, kruche
ciastka z
mąki pełnoziarnistej, z kawałkami
czekolady. W zamkniętym pojemniku można je przechowywać do 2 tygodni - jeśli tylko dacie radę się im oprzeć!
450 g
mąki pszennej pełnoziarnistej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
soli250 g
cukru200 g
masła2 łyżki melasy2
jajka100 g
czekolady - ja użyłam gorzkiej
aromat waniliowyMiękkie, ocieplone
masło ubić z
cukrem na puch, dodać melasę. Cały czas miksując, dodawać po jednym
jajku, upewniajac się, że pierwsze jest dobrze wymieszane z masą zanim dodamy drugie. Dodać
sól,
proszek do pieczenia,
sodę i
aromat waniliowy, zmiksować.Następnie dodajemy stopniowo przesianą
mąkę, mieszając całość już nie mikserem, a silikonową
łopatką. Dodajemy posiekaną w kostkę
czekoladę (
czekoladę najłatwiej posiekać
ostrym nożem, kiedy jest schłodzona w lodówce) i mieszamy całość. Ciasto powinno byc gęste. Jeśli jest za rzadkie, dodajemy trochę
mąki.Z ciasta odrywamy kawałki wielkości
moreli, nadajemy w miarę okrągły kształt i ukałdamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, lekko spłaszczając, zachowując odstępy, ponieważ
ciastka powiekszą się około dwukrotnie.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C około 16-20 minut, aż będą równomiernie rumiane. Wystudzić. Wychodzi około 30
ciastek.