Wykonanie
Mamy karnawał, czas szaleństwa i zabawy! (A ja mam wreszcie ferie, sesja zakończona!) Co powiecie na zielone, słodkie muffinki? Moim zdaniem idealnie nadają się na niezapomniane imprezy ;-)
Składniki (na 8 sztuk):120 ml
mleka,100 g
masła,70 g
białej czekolady,140 g
mąki pszennej,90 g
cukru,1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia,1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej,mała szczypta
soli,doniczka
bazylii,1
jajko,do posypania:
cukier puder.Wykonanie:Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.Do rondelka wlewamy
mleko, dodajemy
masło i
białą czekoladę połamaną na kosteczki. Na wolnym ogniu mieszamy, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę, studzimy.Do miski przesiewamy
mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia i
sodą, dodajemy
cukier i
sól, mieszamy.Do blendera wkładamy liście
bazylii, wlewamy przestudzoną masę z rondelka (może być ciepła), miksujemy do uzyskania w miarę jednolitej masy. Następnie dodajemy
jajko i krótko miksujemy.Do zielonej masy dodajemy suche składniki delikatnie mieszając.Masą wypełniamy papilotki, pozostawiając około 1/2 cm marginesu od góry na wyrośnięcie ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 25 minut do suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.Muffinki posypujemy
cukrem pudrem i dekorujemy listkami
bazylii.Smacznego!
Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z: kwestiasmaku.com