Składniki8 sztuk120 ml mleka100 g masła70 g białej czekolady120 g mąki pszennej90 g cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody oczyszczonejmała szczypta solidoniczka bazylii1 jajkoPolewa jogurtowa:60 g białej czekolady2 łyżki jogurtu naturalnegoDo dekoracji:posiekane pistacjelistki bazyliiPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 160 stopni. Przygotować 8 papierowych papilotek o pojemności 125 ml każda i włożyć je we wgłębienia formy do muffinów.Do rondelka wlać mleko, dodać masło i białą czekoladę połamaną na kosteczki. Na wolnym ogniu mieszać aż składniki się roztopią i połączą w jedną masę. Ostudzić.Do czystej miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cukier i sól, wymieszać.Do kielicha blendera włożyć liście bazylii, wlać przestudzoną masę z rondelka (może być ciepła), zmiksować na jednolitą masę. Następnie dodać jajko i krótko (2 sekundy) zmiksować.Zieloną masę wlać do miski z mąką i delikatnie wymieszać łyżką na masę bez grudek.Masą wypełnić papilotki, pozostawiając około 1/2 cm marginesu od góry na wyrośnięcie ciasta. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić.Polewa: roztopić białą czekoladę, dodać jogurt i wymieszać. Polać babeczki, posypać pistacjami i udekorować listkiem bazylii.