ßßß
Były już owsiane, dietetyczne muffiny, i otrębowe babeczki marchewkowe, ale tym razem przyszedł czas na deserową rozpustę czyli muffiny jogurtowo-maślane z konfiturą z czerwonych porzeczek. Takie muffiny są przepyszne, ale w połączeniu z konfiturą - obłędne. Możecie użyć konfitury ze sklepu, jednak bardzo polecam zrobić ją samemu:) Nie jest to bynajmniej trudne, a efekt jest piorunujący i bardzo satysfakcjonujący:)Jeszcze bardziej kaloryczne muffiny? Polecam bardzo czekoladowe muffiny
Składniki:2 i 1/2 filiżanki mąki pszennej1/2 filiżanki cukru (ja użyłam brązowego)szczypta soli2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru waniliowego100g masła1 filiżanka jogurtu naturalnego1 filiżanka mleka2 duże jajkaPrzygotowanie:Wymieszaj wszystkie suche składniki w jednej misce, a w drugiej zmiksuj jajka, masło, cukier brązowy i waniliowy. Dodaj jogurt i połącz ze sobą zawartość obu misek. Następnie wlej mleko i wymieszaj na gładką masę (niezbyt długo). Foremki (sylikonowe, bądź papilotki na stelażu) wypełnij ciastem prawie po brzegi i posyp delikatnie cukrem cynamonowym i odrobinę posól.Pełne foremki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180* i piecz przez 25min.Smacznego!:)