ßßß
Pomyślicie sobie, że znowu zupa:-)Pora roku sprzyja i jemy w tym okresie bardzo dużo zup. Tak smakują tylko teraz;-).Różne zupy rybne eksperymentujemy. Najlepsza wg nas jest tajska mojego taty, ale ta amerykańska również podbiła nasze podniebienia:-) Inspirację zaczerpnęłam od Małgośki z Pobitych Garów . Tam też możecie poczytać ciekawostki o jej pochodzeniu.Chowder mój jest mieszanką ryb i krewetek z dodatkiem ziemniaków i śmietany. Stanowi doskonałe jednogarnkowe danie. Dodatkowym plusem jest to, że robi się ja błyskawicznie;-)
Przepis z małymi moimi zmianami podaję za Małgośką.Składniki 4 porcje:3 łyżki masła (45 g)1 łodyga selera naciowego pokrojonego w drobną kostkę1 cebula pokrojona w drobną kostkę1 czosnek pokrojony w drobną kostkę1 por (tylko biała część) pokrojony w kostkę - pominęłam2 płaskie łyżki mąki1 litr wywaru z warzyw, ryb, albo kurczaka (ugotowałam wywar z głów ryb),2 spore ziemniaki pokrojone w kostkę250 g łososia pokrojonego w dużą kostkę250 g dorsza pokrojonego w dużą kostkę,250 g obranych krewetek królewskich1 szklanka słodkiej śmietany (30%)natka pietruszki lub koperek do posypania,sól i biały pieprz,sok z cytryny do smaku.Przygotowanie:W garnku o grubym dnie rozgrzać masło i usmażyć na niewielkim ogniu seler, cebulę i czosnek uważając, żeby warzywa się nie zrumieniły (jakieś 10 minut). Posypać mąką i cały czas mieszając, przesmażyć ją minutę – dwie, żeby straciła surowy posmak. Ciągle mieszając wlać wywar rybny i doprowadzić do wrzenia. Dodać ziemniaki i gotować 10 minut. Dodać ryby i gotować kolejne 10 minut. Na koniec wrzucić krewetki i gotować 5 minut. Dolać śmietanę, wymieszać i doprawić solą, pieprzem i cytryną. Posypać natką lub koperkiem. Podawać z pieczywem.Przepis zgłaszam do akcji z okazji Grand Prix Stanów Zjednoczonych: