Wykonanie

Pomyślicie sobie, że znowu zupa:-)
Pora roku sprzyja i jemy w tym okresie bardzo dużo zup. Tak smakują tylko teraz;-).Różne zupy
rybne eksperymentujemy. Najlepsza wg nas jest tajska mojego taty, ale ta amerykańska również podbiła nasze podniebienia:-) Inspirację zaczerpnęłam od Małgośki z Pobitych Garów . Tam też możecie poczytać ciekawostki o jej pochodzeniu.Chowder mój jest mieszanką ryb i
krewetek z dodatkiem
ziemniaków i
śmietany. Stanowi doskonałe jednogarnkowe danie. Dodatkowym plusem jest to, że robi się ja błyskawicznie;-)

Przepis z małymi moimi zmianami podaję za Małgośką.Składniki 4 porcje:3 łyżki
masła (45 g)1 łodyga
selera naciowego pokrojonego w drobną kostkę1
cebula pokrojona w drobną kostkę1
czosnek pokrojony w drobną kostkę1
por (tylko biała część) pokrojony w kostkę - pominęłam2 płaskie łyżki
mąki1 litr
wywaru z warzyw, ryb, albo
kurczaka (ugotowałam
wywar z głów ryb),2 spore
ziemniaki pokrojone w kostkę250 g
łososia pokrojonego w dużą kostkę250 g
dorsza pokrojonego w dużą kostkę,250 g obranych
krewetek królewskich1 szklanka słodkiej
śmietany (30%)
natka pietruszki lub
koperek do posypania,
sól i
biały pieprz,
sok z cytryny do smaku.Przygotowanie:W garnku o grubym dnie rozgrzać
masło i usmażyć na niewielkim ogniu
seler,
cebulę i
czosnek uważając, żeby warzywa się nie zrumieniły (jakieś 10 minut). Posypać
mąką i cały czas mieszając, przesmażyć ją minutę – dwie, żeby straciła surowy posmak. Ciągle mieszając wlać
wywar rybny i doprowadzić do wrzenia. Dodać
ziemniaki i gotować 10 minut. Dodać
ryby i gotować kolejne 10 minut. Na koniec wrzucić
krewetki i gotować 5 minut. Dolać
śmietanę, wymieszać i doprawić
solą,
pieprzem i
cytryną. Posypać
natką lub
koperkiem. Podawać z
pieczywem.Przepis zgłaszam do akcji z okazji Grand Prix Stanów Zjednoczonych: