ßßß Cookit - przepis na Chowder - zupa rybna

Chowder - zupa rybna

nazwa

Wykonanie

Pomyślicie sobie, że znowu zupa:-)
Pora roku sprzyja i jemy w tym okresie bardzo dużo zup. Tak smakują tylko teraz;-).
Różne zupy rybne eksperymentujemy. Najlepsza wg nas jest tajska mojego taty, ale ta amerykańska również podbiła nasze podniebienia:-) Inspirację zaczerpnęłam od Małgośki z Pobitych Garów . Tam też możecie poczytać ciekawostki o jej pochodzeniu.
Chowder mój jest mieszanką ryb i krewetek z dodatkiem ziemniaków i śmietany. Stanowi doskonałe jednogarnkowe danie. Dodatkowym plusem jest to, że robi się ja błyskawicznie;-)
Przepis z małymi moimi zmianami podaję za Małgośką.
Składniki 4 porcje:
3 łyżki masła (45 g)
1 łodyga selera naciowego pokrojonego w drobną kostkę
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
1 czosnek pokrojony w drobną kostkę
1 por (tylko biała część) pokrojony w kostkę - pominęłam
2 płaskie łyżki mąki
1 litr wywaru z warzyw, ryb, albo kurczaka (ugotowałam wywar z głów ryb),
2 spore ziemniaki pokrojone w kostkę
250 g łososia pokrojonego w dużą kostkę
250 g dorsza pokrojonego w dużą kostkę,
250 g obranych krewetek królewskich
1 szklanka słodkiej śmietany (30%)
natka pietruszki lub koperek do posypania,
sól i biały pieprz,
sok z cytryny do smaku.
Przygotowanie:
W garnku o grubym dnie rozgrzać masło i usmażyć na niewielkim ogniu seler, cebulę i czosnek uważając, żeby warzywa się nie zrumieniły (jakieś 10 minut). Posypać mąką i cały czas mieszając, przesmażyć ją minutę – dwie, żeby straciła surowy posmak. Ciągle mieszając wlać wywar rybny i doprowadzić do wrzenia. Dodać ziemniaki i gotować 10 minut. Dodać ryby i gotować kolejne 10 minut. Na koniec wrzucić krewetki i gotować 5 minut. Dolać śmietanę, wymieszać i doprawić solą, pieprzem i cytryną. Posypać natką lub koperkiem. Podawać z pieczywem.
Przepis zgłaszam do akcji z okazji Grand Prix Stanów Zjednoczonych:
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2014/11/chowder-zupa-rybna.html