ßßß Cookit - przepis na Pierogi ze szparagami i zieloną soczewicą

Pierogi ze szparagami i zieloną soczewicą

nazwa

Wykonanie

Pierogi na cztery pory roku – wiosna!
Kolejna odsłona MMMAK-owych pierogów. Tym razem pora roku znacznie przychylniejsza jeśli chodzi o wybór składników, a mimo to miałam dylemat jakie nadzienie poczynić;-)
Wybór padł na szparagi. Czy dobry? Sami oceńcie;-) Ci co jedli byli zachwyceni, choć byli i tacy, którzy tknąć nie raczyli, bo tylko ruskie i żadnych innych nie uznają;-) Ich strata. Jak to upartym ciężko musi być w życiu, bo strasznie ‘ubogo’ jedzą i nawet nie wiedzą ile pysznych doznań ich omija…;-)
Ale nie o tym miało być;-) Zapraszam na zieloną ucztę pierogową!
Składniki: na ciasto:
0,5 kg mąki,
1 duży kefir,
szczypta soli,
na farsz:
1 pęczek zielonych szparagów,
1 cebula,
100 g zielonej soczewicy,
250 g boczku wędzonego,
sól, pieprz,
majeranek,
olej, masło,
masło pietruszkowe:
masło,
pół pęczka natki pietruszki,
Przygotowanie:
Soczewicę przepłukać i gotować w słonej wodzie 25 minut. Cebulkę posiekaną przyrumienić na oleju z dodatkiem masła. Osobno zrumienić boczek pocięty w kostkę. Odkroić zdrewniałe końcówki szparagów i obrać je tylko na końcach, obgotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Po wystudzeniu, pokroić w drobną kostkę, zostawiając główki do dekoracji. Połączyć z pozostałymi składnikami. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Wyrobić z kefiru i mąki ciasto, lekko posolić. Może zaistnieć potrzeba dodania mąki lub kefiru, gdyż w zależności od ich rodzaju, konsystencja ciasta może być różna - musi odchodzić od ręki. Gotowe ciasto rozwałkować i wykrajać szklanką okrągłe placuszki. Układać na środku farsz, skleić brzegi dociskając widelcem. Gotowe pierożki gotować w osolonej wodzie chwilę jeszcze po wypłynięciu, tak na wyczucie, myślę, że około 2-3minut.
Na maśle przyrumienić posiekaną natkę pietruszki. Posypać ugotowane pierogi odciętymi główkami szparagów, p olać masełkiem .
No i obowiązkowo idźcie pokosztować wiosennych pierogów u Magdy, Małgosi, Ali i Kamili :-)!
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2014/05/pierogi-ze-szparagami-i-zielona.html