Wykonanie
Pierogi na cztery
pory roku – wiosna!

Kolejna odsłona MMMAK-owych pierogów. Tym razem
pora roku znacznie przychylniejsza jeśli chodzi o wybór składników, a mimo to miałam dylemat jakie nadzienie poczynić;-)

Wybór padł na
szparagi. Czy dobry? Sami oceńcie;-) Ci co jedli byli zachwyceni, choć byli i tacy, którzy tknąć nie raczyli, bo tylko ruskie i żadnych innych nie uznają;-) Ich strata. Jak to upartym ciężko musi być w życiu, bo strasznie ‘ubogo’ jedzą i nawet nie wiedzą ile pysznych doznań ich omija…;-)

Ale nie o tym miało być;-) Zapraszam na zieloną ucztę pierogową!Składniki: na ciasto:0,5 kg
mąki,1 duży
kefir,szczypta
soli,na farsz:1 pęczek
zielonych szparagów,1
cebula,100 g
zielonej soczewicy,250 g
boczku wędzonego,
sól,
pieprz,
majeranek,
olej,
masło,
masło pietruszkowe:
masło,pół pęczka
natki pietruszki,Przygotowanie:
Soczewicę przepłukać i gotować w słonej wodzie 25 minut.
Cebulkę posiekaną przyrumienić na
oleju z dodatkiem
masła. Osobno zrumienić
boczek pocięty w kostkę. Odkroić zdrewniałe końcówki
szparagów i obrać je tylko na końcach, obgotować w wodzie z dodatkiem
soli i
cukru. Po wystudzeniu, pokroić w drobną kostkę, zostawiając główki do dekoracji. Połączyć z pozostałymi składnikami. Doprawić
solą,
pieprzem i
majerankiem.Wyrobić z
kefiru i
mąki ciasto, lekko posolić. Może zaistnieć potrzeba dodania
mąki lub
kefiru, gdyż w zależności od ich rodzaju, konsystencja ciasta może być różna - musi odchodzić od ręki. Gotowe ciasto rozwałkować i wykrajać szklanką okrągłe placuszki. Układać na środku farsz, skleić brzegi dociskając widelcem. Gotowe pierożki gotować w osolonej wodzie chwilę jeszcze po wypłynięciu, tak na wyczucie, myślę, że około 2-3minut.Na
maśle przyrumienić posiekaną
natkę pietruszki. Posypać ugotowane pierogi odciętymi główkami
szparagów, p olać
masełkiem .

No i obowiązkowo idźcie pokosztować wiosennych pierogów u
Magdy, Małgosi, Ali i Kamili :-)!