Wykonanie
Pierogi na cztery
pory roku – jesień!

Nadeszła jesienna odsłona pierogowa MMMAK-ów . Trudno było nam się zebrać. Mimo jesiennych długich wieczorów czasu wciąż mało;-) Tym bardziej cieszy finał naszych zmagań. To już czwarta odsłona i wszystkie
pory roku już za nami - w kwestii pierogowej oczywiście;-).Inspiracją mojego dania były pierogi Roberta Sowy.

Składniki: na ciasto:0,5 kg
mąki,1 duży
kefir,szczypta
soli, na farsz:300 g ugotowanych
borowików,300 g tartego
sera bundz,50 ml
winiaku,kilka gałązek świeżego
tymianku lub
natki pietruszki,1
cebula,
sól i
pieprz,
olej do podsmażenia
cebuli,+
cebula na okrasę i starty
oscypek.Przygotowanie:Zacząć od farszu.
Cebulę drobniutko posiekać, posolić i podsmażyć na
oleju, dodać pokrojone
borowiki. Zostawić kilka do dekoracji.Wlać
winiak, a gdy odparuje dodać
zioła i
przyprawy. Połączyc z tartym
serem bundz.Wyrobić z
kefiru i
mąki ciasto, lekko posolić. Może zaistnieć potrzeba dodania
mąki lub
kefiru, gdyż w zależności od ich rodzaju, konsystencja ciasta może być różna - musi odchodzić od ręki. Gotowe ciasto rozwałkować i wykrajać szklanką okrągłe placuszki. Układać na środku farsz, skleić brzegi dociskając widelcem. Gotowe pierożki gotować w osolonej wodzie chwilę jeszcze po wypłynięciu, tak na wyczucie, myślę, że około 2-3minut. Podawać polane podsmażoną
cebulką i startym
oscypkiem. Udekorować połówkami
borowików.

Oczywiście zapraszam na pierogi jesienne do
Magdy, Małgosi, Ali i Kamili :-)!