ßßß Cookit - przepis na Pierogi z borowikami i serem bundz

Pierogi z borowikami i serem bundz

nazwa

Wykonanie

Pierogi na cztery pory roku – jesień!
Nadeszła jesienna odsłona pierogowa MMMAK-ów . Trudno było nam się zebrać. Mimo jesiennych długich wieczorów czasu wciąż mało;-) Tym bardziej cieszy finał naszych zmagań. To już czwarta odsłona i wszystkie pory roku już za nami - w kwestii pierogowej oczywiście;-).
Inspiracją mojego dania były pierogi Roberta Sowy.
Składniki: na ciasto:
0,5 kg mąki,
1 duży kefir,
szczypta soli, na farsz:
300 g ugotowanych borowików,
300 g tartego sera bundz,
50 ml winiaku,
kilka gałązek świeżego tymianku lub natki pietruszki,
1 cebula,
sól i pieprz,
olej do podsmażenia cebuli,
+ cebula na okrasę i starty oscypek.
Przygotowanie:
Zacząć od farszu. Cebulę drobniutko posiekać, posolić i podsmażyć na oleju, dodać pokrojone borowiki. Zostawić kilka do dekoracji.Wlać winiak, a gdy odparuje dodać zioła i przyprawy. Połączyc z tartym serem bundz.
Wyrobić z kefiru i mąki ciasto, lekko posolić. Może zaistnieć potrzeba dodania mąki lub kefiru, gdyż w zależności od ich rodzaju, konsystencja ciasta może być różna - musi odchodzić od ręki. Gotowe ciasto rozwałkować i wykrajać szklanką okrągłe placuszki. Układać na środku farsz, skleić brzegi dociskając widelcem. Gotowe pierożki gotować w osolonej wodzie chwilę jeszcze po wypłynięciu, tak na wyczucie, myślę, że około 2-3minut. Podawać polane podsmażoną cebulką i startym oscypkiem. Udekorować połówkami borowików.
Oczywiście zapraszam na pierogi jesienne do Magdy, Małgosi, Ali i Kamili :-)!
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2014/11/pierogi-z-borowikami-i-serem-bundz.html