Wykonanie
Tatarski fast food. Przepis przywieziony z podróży do Krymu, która co prawda była spowodowana niezbyt udanym przedsięwzięciem, ale z samego faktu pobytu w miejscu, w którym kręcono bajki z mojego dzieciństwa, pozostały ciekawe doświadczenia. Pozdrowienia dla pana z tatarskiej stolicy, zaczepiającego wszystkie polskie wycieczki i życzenia, żeby się w końcu zdecydował z jakiego miasta pochodzi :)Składniki:-
mąka-
woda-
olej-
sól- wiórki
serowe-
cebulaWykonanie:Z
mąki i
wody ugnieść ciasto. Dodać trochę
oleju i
soli.
Cebulę pokroić drobno. Z ciasta formować placki, na środek kłaść
cebulę i
ser. Złożyć na pół, skleić i smażyć na głębokim
oleju. Jadłem jeszcze opcje z nadzieniem ziemniaczanym i mięsnym (rzecz jasna
wieprzowina zabroniona). W każdym przypadku
cebula była surowa. Generalnie placki mają kształt owalu, ale były też kwadraty składane wzdłuż i po przekątnej.