Wykonanie
Przepis na bułeczki drożdżowe
sojowo —
serowe pozwoli urozmaicić smak tego standardowego produktu śniadaniowego.450 g
mąki pszennej 650,200 ml ciepłej
wody (ok. 37–42 ºC),50 ml
oleju rzepakowego,25 g drożdży piekarniczych,25 g otrębów pszennych,4 łyżki sosu sojowego,2 czubate łyżki
cukru trzcinowego,1/2 łyżeczki
soli kuchennej,7–8 plastrów
sera żółtego (Podlaski fajnie smakuje po zrumienieniu na bułkach).Z drożdży,
cukru, ciepłej
wody i ok. 200 g
mąki nastawiamy zaczyn drożdżowy, czyli po prostu dokładnie wszystko mieszamy w naczyniu i zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na jakieś 15 min.
Dodajemy pozostałe składniki z wyjątkiem
sera żółtego i wyrabiamy miękkie ciasto . Może się trochę lepić do dłoni, ale to nie szkodzi. Z ciasta formujemy 7–8 wałeczków po 90–110 g każdy, które rozpłaszczamy na grubość najmniejszego palca na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę przykrywamy plastrem
sera żółtego (15–20 g). Zostawiamy do wyrośnięcia na 30–40 min.Bułeczki drożdżowe
sojowo —
serowe pieczemy w temperaturze 200 ºC aż do zrumienienia
sera, co trwa ok. 20–30 min. Smacznego!Tylko dla dociekliwych
Sos sojowy tradycyjnie otrzymuje się poprzez fermentację nasion soi i prażonego
ryżu lub pszenicy, szczepionych mikroorganizmami, m.in. Kropidlakiem żółtym (Aspergillus flavus) i innymi grzybami rodzaju Aspergillus . Proces jest niezwykle długi, ponieważ trwa miesiącami, a więc jest wykorzystywany w znikomej części produktów dostępnych na rynku. Przeważają sosy na bazie hydrolizowanych białek sojowych, cechujące się nieco innym smakiem, aromatem i konsystencją, niż produkty otrzymywane metodą naturalną.
Sosy sojowe mogą zawierać substancje, dla których istnieją silne przesłanki, że są kancerogenami dla ludzi, czyli czynnikami rakotwórczymi, np: karbaminian etylu, 3-MCPD czy 1,3-DCP.Źródła:https://en.wikipedia.org/wiki/Soy_sauce#Acid-hydrolyzed_vegetable_proteinhttps://en.wikipedia.org/wiki/International_Agency_for_Research_on_Cancer