Wykonanie
Mczadi to tradycyjne gruzińskie placuszki z
mąki kukurydzianej. Mogą być smażone albo pieczone. Nadają się tak na samodzielne danie - najlepiej smakują z
serem i
masłem, jak i dodatek do dania warzywnego lub
mięsnego. Kiedy gruzińskie mamy przygotowują mczadi dla swoich dzieci, na jednej ze stron placuszka odciskają swoją dłoń.Składniki na ok. 8 sztuk:2 szklanki
mąki kukurydzianejok. szklanka ciepłej
wodypół łyżeczki
soliolej roślinny do smażeniaDo podania:
masło,
serMąkę wymieszać z
solą i stopniowo (ważne!) dodając
wody zagnieść ciasto. Nie powinno być rzadkie, ale takie żeby można było dłońmi formować placuszki o grubości poniżej 1 cm. Smażyć je na rozgrzanym
oleju z obu stron aż nabiorą złotego koloru, a skórka stanie się chrupiąca, ale uważać z żeby ich nie przesmażyć, wtedy skórka będzie twarda. Osączyć na papierowym ręczniku, podawać gorące z
masłem i
serem. Całkiem dobrze smakują tez na zimno. Jedna porcja to ok. 3 placuszki, można tez podawać jako dodatek do dań z sosami.