ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi z kaszą gryczaną

nazwa

Wykonanie

Pierogi na cztery pory roku – lato!
Kolejna odsłona naszej wspólnej akcji MMMAK-owej .
Wiem, że powinnam dać inne pierogi, bo te mają z latem tylko tyle wspólnego, że latem były robione;-) Dziewczyny wybaczcie, nie miałam siły na inne, a te były w planie, bo kaszy z obiadu nadmiar zostało . Bardzo polecam, nawet dla tych co na co dzień kaszy gryczanej nie jadają (czytaj ja:-)).
Składniki: na ciasto:
0,5 kg mąki,
1 duży kefir,
szczypta soli, na farsz:
kasza gryczana niepalona ugotowana (może być palona),
1 cebula,
250 g twarogu półtłustego,
sól i pieprz,
olej do podsmażenia cebuli,
+ cebula na okrasę.
Przygotowanie:
Cebulę drobniutko posiekać, posolić i podsmażyć na oleju. Połączyć wszystkie składniki farszu (kaszy powinno być 3 części i 1 część twarogu). Doprawić solą i pieprzem.
Wyrobić z kefiru i mąki ciasto, lekko posolić. Może zaistnieć potrzeba dodania mąki lub kefiru, gdyż w zależności od ich rodzaju, konsystencja ciasta może być różna - musi odchodzić od ręki. Gotowe ciasto rozwałkować i wykrajać szklanką okrągłe placuszki. Układać na środku farsz, skleić brzegi dociskając widelcem. Gotowe pierożki gotować w osolonej wodzie chwilę jeszcze po wypłynięciu, tak na wyczucie, myślę, że około 2-3minut. Podawać polane podsmażoną cebulką.
I tradycyjnie zapraszam na pierogi letnie do Magdy, Małgosi, Ali i Kamili :-)!
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2014/08/pierogi-z-kasza-gryczana.html