Wykonanie
Pierogi na cztery
pory roku – lato!

Kolejna odsłona naszej wspólnej akcji MMMAK-owej .Wiem, że powinnam dać inne pierogi, bo te mają z latem tylko tyle wspólnego, że latem były robione;-) Dziewczyny wybaczcie, nie miałam siły na inne, a te były w planie, bo
kaszy z obiadu nadmiar zostało . Bardzo polecam, nawet dla tych co na co dzień
kaszy gryczanej nie jadają (czytaj ja:-)).

Składniki: na ciasto:0,5 kg
mąki,1 duży
kefir,szczypta
soli, na farsz:
kasza gryczana niepalona ugotowana (może być palona),1
cebula,250 g
twarogu półtłustego,
sól i
pieprz,
olej do podsmażenia
cebuli,+
cebula na okrasę.Przygotowanie:
Cebulę drobniutko posiekać, posolić i podsmażyć na
oleju. Połączyć wszystkie składniki farszu (
kaszy powinno być 3 części i 1 część
twarogu). Doprawić
solą i
pieprzem.Wyrobić z
kefiru i
mąki ciasto, lekko posolić. Może zaistnieć potrzeba dodania
mąki lub
kefiru, gdyż w zależności od ich rodzaju, konsystencja ciasta może być różna - musi odchodzić od ręki. Gotowe ciasto rozwałkować i wykrajać szklanką okrągłe placuszki. Układać na środku farsz, skleić brzegi dociskając widelcem. Gotowe pierożki gotować w osolonej wodzie chwilę jeszcze po wypłynięciu, tak na wyczucie, myślę, że około 2-3minut. Podawać polane podsmażoną
cebulką.

I tradycyjnie zapraszam na pierogi letnie do
Magdy, Małgosi, Ali i Kamili :-)!