Wykonanie
Bardzo lubię pierogi z
kaszą gryczaną. Podawałam już przepis na pierogi z
ziemniakami i
kaszą gryczaną, tym razem zamiast
boczku i
ziemniaków dodałam
twarożek. Pierogi są pyszne, polecam bardzo.Ciasto:300 g
mąki150 ml wrzątku
sólFarsz:500 g
twarogu półtłustego lub tłustego1 szklanka
kaszy gryczanej2
cebule1
jajkosólpieprzWykonanie:Ciasto:
Mąkę wysypać na stolnicę i dodać
sól. W
mące zrobić wgłębienie, wlać większość
wody i wymieszać nożem lub widelcem. Gdy ciasto ostygnie zagnieść ręką.Ciasto ugniatać do momentu aż będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby dodawać po trochu więcej
wody.Gotowe ciasto przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 20 minut żeby ciasto odpoczęło, zmiękło i zrobiło się elastyczne.Farsz:
Kasze ugotować.
Twaróg zmielić w maszynce do
mięsa lub przecisnąć przez praskę do
ziemniaków.
Cebulę pokroić w drobną kostkę a następnie zeszklić na
oleju.Połączyć ze sobą wszystkie składniki farszu i dokładnie wymieszać.Pierogi:Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć koła. Do kół z ciasta włożyć po łyżeczce farszu, połowę ciasta zwilżyć
wodą i dokładnie skleić pieroga.Pierogi gotować w wrzącej osolonej wodzie przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia.