ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kaszą gryczaną i twarożkiem

Pierogi z kaszą gryczaną i twarożkiem

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię pierogi z kaszą gryczaną. Podawałam już przepis na pierogi z ziemniakami i kaszą gryczaną, tym razem zamiast boczku i ziemniaków dodałam twarożek. Pierogi są pyszne, polecam bardzo.
Ciasto:
300 g mąki
150 ml wrzątku
sól
Farsz:
500 g twarogu półtłustego lub tłustego
1 szklanka kaszy gryczanej
2 cebule
1 jajko
sól
pieprz
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę wysypać na stolnicę i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie, wlać większość wody i wymieszać nożem lub widelcem. Gdy ciasto ostygnie zagnieść ręką.
Ciasto ugniatać do momentu aż będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby dodawać po trochu więcej wody.
Gotowe ciasto przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 20 minut żeby ciasto odpoczęło, zmiękło i zrobiło się elastyczne.
Farsz:
Kasze ugotować. Twaróg zmielić w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
Cebulę pokroić w drobną kostkę a następnie zeszklić na oleju.
Połączyć ze sobą wszystkie składniki farszu i dokładnie wymieszać.
Pierogi:
Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć koła. Do kół z ciasta włożyć po łyżeczce farszu, połowę ciasta zwilżyć wodą i dokładnie skleić pieroga.
Pierogi gotować w wrzącej osolonej wodzie przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2016/03/pierogi-z-kasza-gryczana-i-twarozkiem.html