Wykonanie

Dzisiaj wszędzie królują
rogale marcińskie i gęsina. I choć to wszystko dzisiaj mam, wyłamię się i zaproponuję Wam roladki z
łososia;-)Chyba najlepiej
łososia lubię na zimno. Tę przystawkę serwuję za Robertem Sową. Jeśli nie macie
kurek można spokojnie użyć innych
grzybów, np boczniaków, bo są też takie chrupiące i myślę, że będą również wspaniale współgrały. Ja na szczęście zawsze staram się
mieć kurki w swojej zamrażarce.

Składniki:300 g
wędzonego łososia norweskiego w plastrach,100 g
sera ricotta,1
cebula,1 łyżka
parmezanu,
Sól czosnkowa,
pieprz czarny mielony,
tymianek,
bazylia do smaku,50 ml
koniaku,100 g
kurek,4 łyżki
oliwy z oliwek.Sos:150 ml
jogurtu naturalnego,Sok z ½
cytryny,3 łyżki czerwonego
kawioru,
Sól,
cukier,
pieprz czarny mielony do smaku,1 łyżeczka posiekanego świeżego
koperku.Przygotowanie:
Kurki oczyścić, umyć i podsmażyć na
oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę
cebulę i
koniak, całość doprawić do smaku
bazylią,
tymiankiem,
solą czosnkową i
pieprzem. Odstawić do wystudzenia.
Jogurt połączyć z
kawiorem, dodać
sok z cytryny i odrobinę
kopru. Doprawić
solą,
pieprzem i szczyptą
cukru.
Ser przełożyć do miski, dodać podsmażone
kurki i
parmezan, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Na plastrach
wędzonego łososia norweskiego ułożyć łyżkę masy z
sera ricotta i
kurek, zawijać formując roladki. Roladki podawać ze schłodzonym
sosem jogurtowym udekorowane świeżym
koperkiem.