Wykonanie
Karmelizowana
cebula (fr. Confit d'oignons, oignons caram élis és) to idealny dodatek do wielu potraw: używa się jej jako bazy do francuskiej zupy cebulowej, świetnie sprawdzi się również w nadzieniach do tarty czy quiche. Jest smacznym dodatkiem do
mięs,
serów, pasztetów czy kanapek. U mnie możecie ją dziś zobaczyć jako dodatek do
steków. Jeśli zdecydujemy się na przygotowanie większej ilości, cebulowa
konfiturę można przechowywać w słoiku w lodówce lub zapasteryzować.
4 duże
cebule (białe lub czerwone, dowolnie)2-3 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
cukru2 łyżki
octu balsamicznegosól i świeżo mielony
czarny pieprz do smaku
Cebule obieramy, kroimy w grube
pióra. Smażymy na niewielkiej ilości
oliwy, co jakiś czas mieszając, ok. 10 minut. Gdy
cebula będzie złota, posypujemy ją
cukrem i mieszamy. Smażymy, aż
cukier się skarmelizuje i
cebula zrobi się lekko brązowa. Wówczas dodajemy
ocet balsamiczny. Smażymy kilka chwil, aż
ocet odparuje. Gotową
cebulę doprawiamy do smaku
solą i świeżo mielonym
czarnym pieprzem.Jak smażyć
stek: http://passionfruit.blox.pl/2012/08/Stek-wolowy-z-sosem-pieprzowym.html