ßßß Cookit - przepis na Karmelizowana cebula

Karmelizowana cebula

nazwa

Wykonanie

Karmelizowana cebula (fr. Confit d'oignons, oignons caram élis és) to idealny dodatek do wielu potraw: używa się jej jako bazy do francuskiej zupy cebulowej, świetnie sprawdzi się również w nadzieniach do tarty czy quiche. Jest smacznym dodatkiem do mięs, serów, pasztetów czy kanapek. U mnie możecie ją dziś zobaczyć jako dodatek do steków. Jeśli zdecydujemy się na przygotowanie większej ilości, cebulowa konfiturę można przechowywać w słoiku w lodówce lub zapasteryzować.
4 duże cebule (białe lub czerwone, dowolnie)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
2 łyżki octu balsamicznego
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Cebule obieramy, kroimy w grube pióra. Smażymy na niewielkiej ilości oliwy, co jakiś czas mieszając, ok. 10 minut. Gdy cebula będzie złota, posypujemy ją cukrem i mieszamy. Smażymy, aż cukier się skarmelizuje i cebula zrobi się lekko brązowa. Wówczas dodajemy ocet balsamiczny. Smażymy kilka chwil, aż ocet odparuje. Gotową cebulę doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Jak smażyć stek: http://passionfruit.blox.pl/2012/08/Stek-wolowy-z-sosem-pieprzowym.html
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/01/Karmelizowana-cebula.html