ßßß Cookit - przepis na Dżem wiśniowy z octem balsamicznym i pieprzem

Dżem wiśniowy z octem balsamicznym i pieprzem

nazwa

Wykonanie

Wiśnie już pięknie dojrzały na drzewie czas chować je na zimę w słoiki. W zeszłym roku na ostatnią chwilę zdążyłam zrobić dżem wiśniowy z octem balsamicznym i pieprzem. Przepis na to smakowe cudo w zeszłym roku znalazłam na "everycakeyoubake.blogspot.com " za co jestem jej niezmiernie wdzięczna. Słodko- lekko kwaśny posmak i ta nuta pieprzu wyczuwalna ....poezja. W tym roku zrobiłam ten dżem na początku, aby kilka słoików znów mieć na zimę.
SKŁADNIKI:
1 i 1/4wiśni
1 kg cukru żelującego z prawdziwą pektyną w proporcji 2:1,
1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
100 ml octu balsamicznego
SPOSÓB WYKONANIA :
- owoce umyć i wydrylować z pestek. Tak przygotowane zasypujemy cukrem żelującym i odstawiamy na 3-4 godziny(najlepiej by było na całą noc) Ja odstawiłam do piwnicy(muszą mieć w miarę chłodno)
- wiśnie przełożyć do garnka, dodać ocet, doprowadzić do wrzenia i gotować 4-5 minut mieszając.
- pieprz rozetrzeć w moździerzu, dodać do dżemu i wszystko razem wymieszać
- gotowy dżem włożyć do wyparzonych i suchych słoików ( ja słoiki wyparzam przez 10 minut w nagrzanym piekarniku )
- słoiki odwrócić na dekielek i zostawić do wystudzenia ( ja dodatkowo owijam w ręcznik, aby spokojnie się pozamykały :))
Gotowe warto zrobić kilka słoiczków bo bogactwo smaku tego dżemu jest niepowtarzalne :) na sklepowej półce też tego nie znajdziemy :)
Smacznego
Źródło:http://basiawkuchni.blogspot.com/2014/07/dzem-wisniowy-z-octem-balsamicznym-i.html