Wykonanie
Podczas wycieczki do Alzacji, z której wróciłam w ubiegłym tygodniu zwiedzałam m. in wytwórnię lokalnych
serów. Napiszę o tym w osobnej relacji, dziś pokażę tylko kilka
serów i coś, co do nich pasuje a czego spróbowałam podczas hotelowych śniadań w turystycznym miasteczku Obernai. To było puree z
patisona na słodko – mnie pasowało do francuskich
serów. Nie wiem, jak było robione, ja podrasowałam je lekko karmelizowaną
cebulą i
octem balsamicznym tak, by smakowalo do
serów jeszcze lepiej.duży
patison albo dwa mniejszespora biała
cebulałyżeczka
cukrusól do smakułyżka
octu balsamicznegotrochę
masła i
oliwyNajpierw na rozpuszczonym na patelni
maśle z dodatkiem
oliwy podsmażyłam pokrojoną
cebulę, sypiąc nieco
cukru, by się lekko skarmelizowała.
Potem podlałam ją niewielką ilością
wody i dodałam obranego i pokrojonego w kostkę
patisona , bez gniazda nasiennego. Dusiłam do miękkości,
potem doprawiłam
solą, resztą
cukru i
octem balsamicznym pilnując balansu smaków. Chwilę razem pogotowałam i zmiksowałam. Puree wyszło lekko słodkie, delikatnie kwaśne, z nutką
soli -tak, by pasowało do wyrazistych
serów : alzackich Merzera dojrzewającego, półtwardego Munstera i mojego ulubionego
Cammemberta a’la campagne z Normandii.Kiedyś do podobnych
serów zrobiłam sos koktajlowy, też doskonale smakował. Na wszelki wypadek zrobiłam też emulsyjny
winegret na francuskiej musztardzie, occie winnym i
oliwie, ale puree z
patisona ciekawie uzupełniło smak francuskich
serów. Myślę, że do łagodnych w smaku
wędlin też będzie pasowało.Szukałam tego puree w mojej książce o kuchni alzackiej, którą kupiłam sobie na pchlim targu w Colmar, ale go nie znalazłam. Widocznie to nowy pomysł. Znalazłam w niej jednak wiele ciekawych dań, które
będę próbowała zrobić.
Bardzo lubię wyszukiwać stare książki, zwłaszcza kulinarne , na pchlich targach i w antykwariatach.Muszę zajrzeć też do internetowego ,na http://tezeusz.pl/, może znajdę coś dla siebie.
Patisony w tym roku mi obrodziły w ogrodzie , więc cieszę się, że znalazłam nowe ich zastosowanie w tym smakowitym puree o oryginalnym smaku.Smacznego !