Wykonanie
            Gdy miałam 6 lat pierwszy raz byłam we Francji. Wszystko co wtedy zobaczyłam było dla mnie niesamowite i interesujące, ale najbardziej w pamięci zapadła mi jedna z ostatnich kolacji, które tam jedliśmy. Podano nam przepyszną zupę, ten słodkawy smak 
cebuli tam mnie zauroczył, że chciałam dokładkę, a muszę przyznać, że w tamtych czasach byłam raczej niejadkiem :-) Niestety w restauracji nie 
mieli już więcej zupy, a ja od tamtego czasu ciągle poszukiwałam tego smaku. Wypróbowałam wiele przepisów na zupę 
cebulową ,ale żaden nie był nawet namiastką oryginału. Do czasu aż kupiłam książkę Sophie Dahl i znalazłam jej przepis na francuską zupę 
cebulową .To było to!!!Dzisiaj chciałam podzielić się z 
wami tym przepisem i zachęcić do ugotowania własnej zupy cebulowej. Jest to idealny posiłek na zimne i ponure dni, bo doskonale rozgrzewa i wprawia w dobry nastrój.

Składniki:- 1,5 litra 
bulionu warzywnego (może też być wołowy lub drobiowy)- 4-5 
cebul-2 łyżki 
octu balsamicznego- 
sól- 
masło (3-4 łyżki)

- 
oliwaSposób przygotowania:1. Przygotowujemy tradycyjny 
bulion (patrz. Przepis na krem z 
groszku) lub kupujemy gotowy.2. 
Cebule obieramy i kroimy w 
pióra. (Aby nie zalewać się łzami przy krojeniu pamiętajmy, aby nie odkrajać końcówki 
cebuli, aż do końca krojenia. Naprawdę działa!)

3. W garnku roztapiamy 
masło z odrobina 
oliwy. Wrzucamy 
cebulę i dusimy, pod przykryciem, na małym ogniu ok. 40 min. Pamiętajcie o mieszaniu, aby nie przypalić 
cebuli. Ma być miękka, nie chrupiąca.4. Do miękkiej 
cebuli wlewamy 
bulion. Wszystko zagotowujemy.5. Następnie, aby zupa miała charakterystyczny słodkawy smak, dodajemy 2 łyżki 
octu balsamicznego. Ewentualnie przyprawiamy odrobiną 
soli do smaku.6. Gotujemy jeszcze 10 min. Możemy zmiksować lub podawać z pływającym kawałkami 
cebuli.7. Podajemy z serowymi grzankami.

Smacznego!