ßßß
Składniki dla 2 osób:750 g cebulki borettane (jak nie macie to zwykła cebula pokrojona na duże kawałki)50 g masła50 g cukru50 ml octu balsamicznego3 liście laurowesól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Cebulki obieramy z łupin i myjemy.W garnku na minimalnym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, smażymy mniej więcej 3 minuty, kiedy masło zacznie się karmelizować dolewamy ostrożnie ocet, mieszamy. Następnie wsypujemy cebulki, dodajemy liście laurowe, przykrywamy przykrywką i gotujemy na małym ogniu 15-20 min. W między czasie dodajemy wodę tak aby nasz sos nie wysechł. Na samym końcu ściągamy przykrywkę i doprowadzamy do lekkiego skarmelizowania sosu. Oprószamy solą i pieprzem. Podajemy, gdy cebulka lekko zmięknie(najlepiej lekko jędrne) i się ze złoci.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)