Wykonanie
Z całą pewnością każdy z was, z własnej bądź z przymuszonej woli, próbował
schabu ze
śliwką. A czy próbowaliście kiedyś
schabu w śliwkach. Pyszne, mięciutkie
mięso, dojrzałe węgierki,
cukier muscovado,
ocet balsamiczny, świeży
pieprz i szczypta
soli. Spróbujcie koniecznie.
Schab jest delikatny, słodkawy i pachnący jesienią.
Składniki:1 kg
schabu wieprzowego500 g twardych węgierek2 łyżki
cukru muscovado4 łyżki
octu balsamicznegosólświeżo mielony
pieprz2 łyżki
masłaPrzepis:-
Schab dokładnie myjemy osuszamy, doprawiamy
solą i
pieprzem. Wcieramy
przyprawy i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę.-
Śliwki drylujemy.- W brytfance układamy
schab, a dookoła
śliwki. Zasypujemy
cukrem oraz polewamy
octem balsamicznym. Zawijamy folią aluminiową od góry i pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 140 C. Na ostatnie 30 minut zdejmujemy folię i co 10 minut polewamy
schab sokiem ze
śliwek.- Po upieczeniu wyciągamy
schab i dajemy mu chwilę odpocząć.
Śliwki wyciągamy, a pozostały sos zlewamy do rondelka. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy 2 łyżki
masła. Mieszamy, aż
masło się rozpuści, a sos lekko zgęstnieje.-
Schab kroimy na plastry i polewamy sosem.Smacznego :)