Wykonanie
Kiedy tylko trafiłem na ten przepis, wiedziałem że muszę go wypróbować. Nie żałuje, bo karmelizowana
cebula okazała się strzałem w dziesiątkę. Można ją dodawać do
mięs,
wędlin, sałatek czy
serów. Idealnie smakuje również z
chlebem. Do tego jest słodka z
ostrym akcentem.Składniki:- 5 dużych
czerwonych cebul- 4 łyżki
octu balsamicznego- 2 łyżeczki
cukru- szczypta
soli-
oliwa z oliwekPrzygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wlewamy
oliwę, wrzucamy
cebulę i smażymy przez kilka minut. Następnie dodajemy
sól,
cukier i mieszamy ze sobą. Kiedy
cebula zmięknie dodajemy
ocet balsamiczny i smażymy jeszcze przez kilka minut.Po usmażeniu wrzucamy
cebulę do malaksera i miksujemy na gładką masę.