ßßß Cookit - przepis na KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI Z OCTEM BALSAMICZNYM

KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI Z OCTEM BALSAMICZNYM

nazwa

Wykonanie

W tym roku moja starsza córka, weganka przyjechała na święta do domu z Krakowa, gdzie pracuje, Postanowiłam oprócz zwykłych wielkanocnych dań dla niej zrobić coś ekstra. Padło na konfiturę z czerwonej cebuli, którą widywałam na blogach. Przed Świętami padł mi Internet ( dopiero dziś odzyskałam, przepraszam wszystkich znajomych za brak świątecznych życzeń), musiałam więc przepis zrobić ” na czuja”. Postanowiłam na każdą średnią cebulę dać łyżkę cukru i łyżkę octu balsamicznego, doprawiając ją na dodatek szczyptą soli. Podsmażyłam też na początku cebule na oleju. Nie wiem, czy tak się robi, ale efekt okazał się bardzo smaczny.
4 średnie czerwone cebule
4 łyżki cukru
4 łyżki octu balsamicznego
szczypta soli
2 łyżki oleju
Cebule pokroiłam w ćwierćplasterki i podsmażyłam chwilę na oleju, aż zmiękły. Wtedy dodałam cukier i smazyłam mieszając. Puściły sok, więc smażyłam do odparowanie, uważając, żeby się nie przypaliła, na średnim ogniu. Potem wlałam ocet balsamiczny i znów powoli odparowywałam. Na koniec dodałam szczyptę soli.
Konfitury starczyło na dżemowy słoiczek. Posmakowała nie tylko Wegance, która jadła ją z chlebem i z placuszkami, reszcie pasowała do domowych wędlin, zwłaszcza drobiowych.
A ja odkryłam nowy smak i bardzo mi się spodobał.
Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/konfitura-z-czerwonej-cebuli-z-octem-balsamicznym