Wykonanie


W tym roku moja córka na swoje urodziny zażyczyła sobie tort
czekoladowy. I tak po pierwsze nie mógł
mieć masła i po drugie bez
bitej śmietany.
Kurcze i jak tu wybrnąć, jeszcze z tym
masłem to pół biedy, bo można zrobić z
bitą śmietaną, ale to jednak wykluczał drugi warunek;-). Wzięłam Ją sposobem. Przerobiłam zeszłoroczny tort egipski ( tutaj), dodając do masy budyniowej
kakao, a do
śmietany czekolady. Efekt był bardzo
czekoladowy i spełnił wymagania:-).


Składniki:

Blaty (3 szt):3 x 3
białka,3 x 2 łyżki
cukru,3 x 1/2 łyż
maki,3 x 40 g
orzechów laskowych, zmielonych firmy BackMit .Krem budyniowy:10
żółtek,10 łyżek
cukru,5 i 1/2 łyżek
mąki,32 g
cukru waniliowego,340 ml
mleka,
ser mascarpone 250 g Piątanicy, zaw. tłuszczu 40% + 2 łyżki
jogurtu naturalnego,2-3 łyżki
kakaoMasa
czekoladowo-orzechowa:400 g
śmietany kremówki, schłodzonej,1
czekolada gorzka,2 śmietanfixy,4 op
sezamków, pokruszonych,120 g
orzechów laskowych posiekanych Kresto.Dodatkowo120 g prażonych
płatków migdałowych Kresto.Blaty: w misce ubić 3
białka. Do sztywnych
białek dodać 2 łyżki
cukru, dalej ubijać. Na koniec dodać 1/2 łyżki
maki i 40 g
orzechów laskowych, mieszać całość dokładnie przy pomocy dużej łyżki. Gotową masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach ok 15 min, do suchego patyczka. Upieczony blat wystudzić na kratce kuchennej. Upiec w podobny sposób kolejne 2 blaty.Krem budyniowy
czekoladowy: w misce zmiksować
żółtka,
cukier,
cukier waniliowy, mękę i
mleko, dosypać
kakao. Przelać masę do garnka i podgrzewać stale mieszając. Doprowadzić masę do wrzenia. Gotować ok 2 min do zgęstnienia. Gotową masę odstawić do całkowitego ostudzenia. Kiedy
budyń jest już zimny dodawać po łyżce
mascarpone delikatnie mieszając i
jogurt. Jeśli powstaną grudki rozbić blenderem.Masa
czekoladowo-orzechowa:Rozpuścić
czekoladę w
śmietanie, wstawić do lodówki na noc. Mikserem ubić mieszankę
śmietany i
czekolady ze śmietanfixami, dodać pokruszone
sezamki i posiekane
orzechy, dokładnie wymieszać.Teraz można zabrać się za formowanie
tortu. Kolejno układając warstwy: blat, masa budyniowa, masa śmietanowa, .... Ostatnia warstwa ma masę
śmietanową . Brzegi
tortu posmarować masą
śmietanową i obsypać uprażonymi
płatkami migdałowymi.Gotowy tort wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.