Wykonanie


Mocno
czekoladowe ciasto, którego konsystencja oraz smak przypomina coś pomiędzy
biszkoptem, a brownies - i z pewnością jest przepyszne!

Do tego równie wyrazista w smaku, smakowita masa na bazie delikatnej
śmietany kremówki, aksamitnego
mascarpone, aromatycznej
czekolady i uwielbianej przez wielu Nutelli. Dzieło zwieńcza delikatna
czekoladowa polewa, której szczyt zdobią orzeszki laskowe - wielbiciele
czekolady z pewnością zauroczą się tym
tortem.Ciasto:3
jajka (osobno
białka i
żółtka)150 ml
mleka125 ml
oleju2/3 szklanki
brązowego cukruniepełne 1/2 szklanki
białego cukrucukier waniliowy150
mąki
30 g
kakao1/3 łyżeczki
sodyplaska łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa:300 ml
śmietany kremówki 30% (schłodzonej)250 g
serka mascarpone2
gorzkie czekolady (po 100g)250 g NutelliPolewa:

100 g
mlecznej czekolady100 ml
śmietany kremówki 30%łyżka
wódkiok. 100 g
orzechów laskowychMąkę przesiewamy i mieszamy razem z
kakao,
sodą i
proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy, po czym powoli wsypujemy
cukier biały, brązowy i
waniliowy - ciągle mieszając. Zmniejszamy obroty miksera na najniższy poziom i dodajemy
żółtka.

Następnie partiami wsypujemy
mąkę wymieszaną z
kakao,
sodą i
proszkiem do pieczenia na przemian z
mlekiem, a następnie
olejem.Gotowe ciasto przelewamy do formy (ok. 21 cm średnicy) wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 45 minut (lub dłużej - do suchego patyczka).Na wierzchu ciasta powstanie wybrzuszenie, dlatego aby się go pozbyć - tuż po upieczeniu przewracamy placek do góry dnem. Za pomocą noża obkrawamy brzegi i wyjmujemy z formy. Studzimy.Masa:Połamaną
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej - studzimy do momentu, aż
czekolada całkowicie ostygnie, jednak nadal pozostanie płynna.Kremówkę ubijamy na sztywno, a następnie partiami dodajemy
mascarpone,
czekoladę oraz Nutellę i miksujemy do otrzymania gładkiej may (pamiętajmy, że kremówki, oraz masy na jej bazie nie można zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się
masło).

Ostudzone ciasto przekrawamy na 3 równe części. Na pierwszy z nich kładziemy połowę masy czekoladowej, przykrywamy środkowym krążkiem ciasta, wykładamy pozostałą masę i przykrywamy górą
tortu.Polewa:
Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia) i wrzucamy połamaną
czekoladę oraz
alkohol - mieszamy do momentu stopienia i powstania gładkiej, błyszczącej polewy. Lekko przestudzoną
czekoladą polewamy wierzch
tortu i od razu posypujemy drobno posiekanymi
orzechami laskowymi. Można dodatkowo udekorować pralinkami Ferrero Rocher.Umieszczamy w lodówce na minimum 2-3 godziny.










