ßßß

Mocno czekoladowe, wilgotne ciasto z delikatnym, lekkim kremem na bazie śmietany kremówki oraz aromatycznych i uwielbianych przez wielu malin to idealne połączenie smaków i świetny pomysł na niedzielny deser.Przepyszny w smaku, nieskomplikowany w przygotowaniu, a przy tym elegancki i pięknie się prezentujący czekoladowy tort, któremu mało kto jest się w stanie oprzeć.
Ciasto:3 jajka (osobno białka i żółtka)150 ml mleka125 ml oleju2/3 szklanki brązowego cukruniepełne 1/2 szklanki białego cukrucukier waniliowy150 mąki30 g kakao1/3 łyżeczki sody
plaska łyżeczka proszku do pieczeniaMasa:500 ml śmietany kremówki (schłodzonej)fix do ubijania śmietanyok. 4 łyżki cukru pudruok. 500 g malinPolewa Czekoladowa:80 g czekolady80 ml śmietanki kremówki 30%
Ciasto:Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy, po czym powoli wsypujemy cukier biały, brązowy i waniliowy - ciągle mieszając. Zmniejszamy obroty miksera na najniższy poziom i dodajemy żółtka.Następnie partiami wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem, a następnie olejem.Gotowe ciasto przelewamy do formy (ok. 21 cm średnicy) wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 45 minut (lub dłużej - do suchego patyczka).Na wierzchu ciasta powstanie wybrzuszenie, dlatego aby się go pozbyć - tuż po upieczeniu przewracamy placek do góry dnem. Za pomocą noża obkrawamy brzegi i wyjmujemy z formy. Studzimy.
Krem:Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy fix wymieszany z cukrem pudrem i jeszcze chwilę miksujemy (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło). Następnie masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy ok. 200 g świeżych malin i przez dosłownie chwilę miksujemy. Gdyby masa okazała się zbyt rzadka możemy dodać więcej fixu do ubijania lub umieścić w lodówce do stężenia.Tort przekrawamy na trzy krążki. Spód ciasta umieszczamy w tortownicy i wykładamy masę ze zmiksowanymi malinami. Przykrywamy środkowy krążek ciasta. Następnie wykładamy pozostałą bitą śmietanę układamy maliny lekko wbijając je do masy. Całość przykrywamy górną częścią tortu.Polewa czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie wrzucamy drobno połamaną czekoladę, zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej, błyszczącej konsystencji. Powstałą czekoladą polewamy wierzch ciasta.Tort dekorujemy pozostałymi malinami. Ciasto powinno spędzić minimum 4 h w lodówce.







