Wykonanie


Mocno
czekoladowe, wilgotne ciasto z delikatnym, lekkim kremem na bazie
śmietany kremówki oraz aromatycznych i uwielbianych przez wielu
malin to idealne połączenie smaków i świetny pomysł na niedzielny deser.Przepyszny w smaku, nieskomplikowany w przygotowaniu, a przy tym elegancki i pięknie się prezentujący
czekoladowy tort, któremu mało kto jest się w stanie oprzeć.

Ciasto:3
jajka (osobno
białka i
żółtka)150 ml
mleka125 ml
oleju2/3 szklanki
brązowego cukruniepełne 1/2 szklanki
białego cukrucukier waniliowy150
mąki30 g
kakao1/3 łyżeczki
sody
plaska łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa:500 ml
śmietany kremówki (schłodzonej)fix do ubijania
śmietanyok. 4 łyżki
cukru pudruok. 500 g
malinPolewa Czekoladowa:80 g
czekolady80 ml
śmietanki kremówki 30%
Ciasto:
Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z
kakao,
sodą i
proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy, po czym powoli wsypujemy
cukier biały, brązowy i
waniliowy - ciągle mieszając. Zmniejszamy obroty miksera na najniższy poziom i dodajemy
żółtka.Następnie partiami wsypujemy
mąkę wymieszaną z
kakao,
sodą i
proszkiem do pieczenia na przemian z
mlekiem, a następnie
olejem.Gotowe ciasto przelewamy do formy (ok. 21 cm średnicy) wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 45 minut (lub dłużej - do suchego patyczka).Na wierzchu ciasta powstanie wybrzuszenie, dlatego aby się go pozbyć - tuż po upieczeniu przewracamy placek do góry dnem. Za pomocą noża obkrawamy brzegi i wyjmujemy z formy. Studzimy.

Krem:
Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy fix wymieszany z
cukrem pudrem i jeszcze chwilę miksujemy (pamiętajmy, że
śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się
masło). Następnie masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy ok. 200 g świeżych
malin i przez dosłownie chwilę miksujemy. Gdyby masa okazała się zbyt rzadka możemy dodać więcej
fixu do ubijania lub umieścić w lodówce do stężenia.Tort przekrawamy na trzy krążki. Spód ciasta umieszczamy w tortownicy i wykładamy masę ze zmiksowanymi
malinami. Przykrywamy środkowy krążek ciasta. Następnie wykładamy pozostałą
bitą śmietanę układamy
maliny lekko wbijając je do masy. Całość przykrywamy górną częścią
tortu.
Polewa czekoladowa:
Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie wrzucamy drobno połamaną
czekoladę, zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej, błyszczącej konsystencji. Powstałą
czekoladą polewamy wierzch ciasta.Tort dekorujemy pozostałymi
malinami. Ciasto powinno spędzić minimum 4 h w lodówce.








