ßßß

Genialny w smaku, nieskomplikowany w przygotowaniu, a przy tym elegancki i ładnie prezentujący się tort czekoladowy którego spody są delikatne, wilgotne, a masa jedwabista, aksamitna przygotowana jedynie na bazie śmietanki kremówki oraz czekolady.Tort idealny dla wielbicieli czekolady, jego smak jest wyjątkowy i z pewnością urzeknie niejednego łakomczucha.
Ciasto:3 jajka (osobno białka i żółtka)150 ml mleka
125 ml oleju2/3 szklanki brązowego cukruniepełne 1/2 szklanki białego cukrucukier waniliowy150 mąki30 g kakao1/3 łyżeczki sodyplaska łyżeczka proszku do pieczeniaMasa:400 ml śmietanki kremówki 150 g groszków z mlecznej czekolady (lub połamanej czekolady)
100 g groszków z gorzkiej czekolady (lub połamanej czekolady)fix do ubijania śmietanyKrem:Śmietankę podgrzewamy (nie gotujemy), zdejmujemy z ognia i wsypujemy czekoladowe groszki (lub połamaną czekoladę). Energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Studzimy, a następnie umieszczamy w lodówce na minimum 10 godzin, a najlepiej całą noc.Po tym czasie kremówkę z rozpuszczoną czekoladą ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo miksować ponieważ może wytrącić się masło).Pod koniec ubijania dodajemy fix.Gdyby krem okazał się zbyt rzadki umieszczamy go w lodówce do momentu zgęstnienia.Ciasto:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia.Białka ubijamy, po czym powoli wsypujemy cukier biały, brązowy i waniliowy - ciągle mieszając. Zmniejszamy obroty miksera na najniższy poziom i dodajemy żółtka.Następnie partiami wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem, a następnie olejem.Gotowe ciasto przelewamy do formy (ok. 21 cm średnicy) wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 45 minut (lub dłużej - do suchego patyczka).Na wierzchu ciasta powstanie wybrzuszenie, dlatego aby się go pozbyć - tuż po upieczeniu przewracamy placek do góry dnem. Za pomocą noża obkrawamy brzegi i wyjmujemy z formy. Studzimy.
Ciasto przekrawamy na trzy równe części.Masę również dzielimy na trzy części.Na spód ciasta wykładamy porcję kremu, przykrywamy średnim krążkiem ciasta, znów wykładamy krem i przykrywamy górą tortu.Całość smarujemy pozostałą masą.Tort możemy dodatkowo udekorować dowolnymi, czekoladowymi ozdobami. U mnie czekoladowe lilie oraz igiełki z czekolady.Dobrej jakości, belgijską czekoladę oraz ozdoby możemy zakupić w sklepie Słodki Świat, gdzie znajdziemy wiele ładnych, ciekawych, czekoladowych dekoracji, które pomogą urozmaicić nasze ciasta i desery.









