Wykonanie


Genialny w smaku, nieskomplikowany w przygotowaniu, a przy tym elegancki i ładnie prezentujący się tort
czekoladowy którego
spody są delikatne, wilgotne, a masa jedwabista, aksamitna przygotowana jedynie na bazie
śmietanki kremówki oraz
czekolady.Tort idealny dla wielbicieli
czekolady, jego smak jest wyjątkowy i z pewnością urzeknie niejednego łakomczucha.

Ciasto:3
jajka (osobno
białka i
żółtka)150 ml
mleka
125 ml
oleju2/3 szklanki
brązowego cukruniepełne 1/2 szklanki
białego cukrucukier waniliowy150
mąki30 g
kakao1/3 łyżeczki
sodyplaska łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa:400 ml
śmietanki kremówki 150 g
groszków z
mlecznej czekolady (lub połamanej
czekolady)

100 g
groszków z
gorzkiej czekolady (lub połamanej
czekolady)fix do ubijania
śmietanyKrem:
Śmietankę podgrzewamy (nie gotujemy), zdejmujemy z ognia i wsypujemy
czekoladowe groszki (lub połamaną
czekoladę). Energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Studzimy, a następnie umieszczamy w lodówce na minimum 10 godzin, a najlepiej całą noc.Po tym czasie kremówkę z rozpuszczoną
czekoladą ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że
śmietanki nie należy zbyt długo miksować ponieważ może wytrącić się
masło).Pod koniec ubijania dodajemy fix.Gdyby krem okazał się zbyt rzadki umieszczamy go w lodówce do momentu zgęstnienia.Ciasto:Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z
kakao,
sodą i
proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy, po czym powoli wsypujemy
cukier biały, brązowy i
waniliowy - ciągle mieszając. Zmniejszamy obroty miksera na najniższy poziom i dodajemy
żółtka.Następnie partiami wsypujemy
mąkę wymieszaną z
kakao,
sodą i
proszkiem do pieczenia na przemian z
mlekiem, a następnie
olejem.Gotowe ciasto przelewamy do formy (ok. 21 cm średnicy) wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 45 minut (lub dłużej - do suchego patyczka).Na wierzchu ciasta powstanie wybrzuszenie, dlatego aby się go pozbyć - tuż po upieczeniu przewracamy placek do góry dnem. Za pomocą noża obkrawamy brzegi i wyjmujemy z formy. Studzimy.

Ciasto przekrawamy na trzy równe części.Masę również dzielimy na trzy części.Na spód ciasta wykładamy porcję kremu, przykrywamy średnim krążkiem ciasta, znów wykładamy krem i przykrywamy górą
tortu.Całość smarujemy pozostałą masą.Tort możemy dodatkowo udekorować dowolnymi, czekoladowymi ozdobami. U mnie
czekoladowe lilie oraz igiełki z
czekolady.Dobrej jakości, belgijską
czekoladę oraz ozdoby możemy zakupić w sklepie Słodki Świat, gdzie znajdziemy wiele ładnych, ciekawych,
czekoladowych dekoracji, które pomogą urozmaicić nasze ciasta i desery.










