Wykonanie


Tort "Nutella" - nazwa, której nie trzeba zbyt długo opisywać. Mocno
czekoladowe ciasto z delikatnym kremem na bazie
śmietany kremówki i uwielbianej przez wielu Nutelli.Przepyszny w smaku, nieskomplikowany w przygotowaniu, a przy czym elegancki i pięknie się prezentujący -
czekoladowy tort, któremu mało kto jest się w stanie oprzeć.

Ciasto:3
jajka (osobno
białka i
żółtka)150 ml
mleka125 ml
oleju2/3 szklanki
brązowego cukruniepełne 1/2 szklanki
białego cukrucukier waniliowy150
mąki30 g
kakao1/3 łyżeczki
sody
plaska łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa:400 ml
śmietany kremówki (schłodzonej)fix do ubijania
śmietany300-350 g Nutelli50 g zmielonych
orzechówok. 50 g
orzechów laskowych (całych)

Ciasto:
Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z
kakao,
sodą i
proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy, po czym powoli wsypujemy
cukier biały, brązowy i
waniliowy - ciągle mieszając. Zmniejszamy obroty miksera na najniższy poziom i dodajemy
żółtka.Następnie partiami wsypujemy
mąkę wymieszaną z
kakao,
sodą i
proszkiem do pieczenia na przemian z
mlekiem, a następnie
olejem.Gotowe ciasto przelewamy do formy (ok. 21 cm średnicy) wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 45 minut (lub dłużej - do suchego patyczka).Na wierzchu ciasta powstanie wybrzuszenie, dlatego aby się go pozbyć - tuż po upieczeniu przewracamy placek do góry dnem. Za pomocą noża obkrawamy brzegi i wyjmujemy z formy. Studzimy.Krem:
Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy fix i jeszcze chwilę miksujemy. Następnie dodajemy Nutellę i mieszamy do otrzymania gładkiej masy (pamiętamy, że
śmietanki nie należy zbyt długo ubijać, ponieważ może wytrącić się
masło).Krem dzielimy na trzy części i do jednej z nich dodajemy zmielone
orzechy laskowe.Ciasto przekrawamy na trzy krążki i przekładamy kremami. Całość pokrywamy trzecią częścią masy. Wierzch posypujemy posiekanymi
orzechami laskowymi. Dodatkowo możemy polać je płynną
czekoladą.











