Wykonanie
Muffinki! Najprostszy i najszybszy deser na świecie.
Czekoladowe,
waniliowe, z
owocami,
budyniem, na słodko, słono, wytrawnie. Znowu mnóstwo kombinacji tego pysznego deseru. Ten klasyczny brytyjski smakołyk jest uwielbiany chyba przez wszystkich. Dzisiaj chciałabym zaproponować klasyczną
czekoladową wersję z kawałkami
czekolady w środku, jednak postanowiłam dodać do nich
polewę czekoladową (
czekolady nigdy za mało:) ) i
wiórki kokosowe. Podaje z
herbatą z
sokiem malinowym,
kawą z mlekiem, albo poprostu same! Z każdą propozycją smakują równie pysznie, musicie uwierzyć a najlepiej spróbujcie sami je wypróbować! Są proste, więc na pewno Wam się uda! Pozatym nie ma nic lepszego niż w taki ponury i zimny dzień jak dzisiaj zamknąć się w kuchnii i oddać się pasji gotowania :) A Wy co sądzicie o muffinkach? :)
składniki:1 i 3/4 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody2 łyżki
kakao1 łyżeczka
cukru waniliowego3/4 szklanki
cukru pudru1 tabliczka
czekolady mlecznej1 tabliczka
czekolady gorzkiej(można też użyć 2 tabliczek
czekolady deserowej)1 szklanka
mleka1
jajko1/3 szklanki
oleju + 2 łyżki
Mąką,
proszek do pieczenia,
sodę,
cukier puder i
waniliowy,
kakao dokładnie mieszamy w jednej misce. Do drugiej wlewamy
mleko olej,
jajko i również dokładnie łączymy. Pół tabliczki
mlecznej i pół tablicxzki
gorzkiej czekolady kroimy na małe kawałki i dodajemy do suchych składników. Mokre składniki wlewamy do suchych i szybko łączymy. Masa powinna
mieć konsystencję grudkową. Ciasto na muffinki należy szybko mieszać, dzięki temu ciasto jest wilgotne i lekkie. Bierzemy formę do muffinków i papilotki smarujemy
olejem, żeby ciasto do nich nie przywarło. Następnie łyżka (najlepeij taką do
lodów) nakładamy ciasto do papilotek. Muffinki pieczemy przez 20 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i ostygnięciu w kąpieli
wodnej rozpuszczamy po połówce
mlecznej i
gorzkiej czekolady i dodajemy kawałek
masła. Każdą muffinkę maczamy w
polewie czekoladowej, a następnie posypujemy wiórkami kokosowymi! Smacznego! :)