Wykonanie




Moja córcia w tym roku na swoje urodziny zażyczyła sobie tort
orzechowy. Dała mi nie lada zadanie, bo generalnie w wypiekach słodkich nie czuję się mocna. Tort najczęściej robiłam tylko z masą z
bitej śmietany i
owoców. Tutaj też myślałam, że tak się wykpię, ale nie…Zaczęłam wertować książki kucharskie i internet w poszukiwaniu najlepszego i w miarę łatwego przepisu. I trafiłam na tort egipski, o tutaj.Podjęłam wyzwanie i po modyfikacjach moich wyszło coś niesłychanie pysznego. W oryginalnym przepisie jest dodane
masło, jednak nie lubimy takich mas. Postanowiłam zamienić je na
mascarpone i
jogurt. Myślę, że zamiennik doskonale się nadał.Ku uciesze gości urodzinowych dostał miano najsmaczniejszego. U większości nie skończyło się na jednym kawałku :-). I już snuli
plany, że mam powtórzyć przy kolejnych imprezach :-). A oto i on:Składniki:

Blaty (3 szt):3 x 2
białka ( ja dałam 3
białka, bo i tak mi zostały z masy budyniowej),3 x 2 łyżki
cukru,3 x 1/2 łyż
maki,3 x 40 g
orzechów laskowych, zmielonych.Krem budyniowy:10
żółtek,10 łyżek
cukru,5 i 1/2 łyżek
mąki,32 g
cukru waniliowego,340 ml
mleka,170 g
masła ( ja dałam
ser mascarpone 250 g Piątanicy, zaw. tłuszczu 40% + 2 - 3 łyżki
jogurtu naturalnego).Masa
śmietanowo-orzechowa:400 g
śmietany kremówki, schłodzonej,2 śmietanfixy,4 op
sezamków, pokruszonych,120 g
orzechów laskowych posiekanych,120 g prażonych
płatków migdałowych.Blaty: w misce ubić 3
białka. Do sztywnych
białek dodać 2 łyżki
cukru, dalej ubijać. Na koniec dodać 1/2 łyżki
maki i 40 g
orzechów laskowych, mieszać całość dokładnie przy pomocy dużej łyżki. Gotową masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieć w 170 stopniach ok 15 min, do suchego patyczka. Upieczony blat wystudzić na kratce kuchennej. Upiec w podobny sposób kolejne 2 blaty.Krem budyniowy: w misce zmiksować
żółtka,
cukier,
cukier waniliowy, mękę i
mleko. Przelać masę do garnka i podgrzewać stale mieszając. Doprowadzić masę do wrzenia. Gotować ok 2 min do zgęstnienia. Gotową masę odstawić do całkowitego ostudzenia. Kiedy
budyń jest już zimny dodawać po łyżce
mascarpone delikatnie mieszając i
jogurt. Jeśli powstaną grudki rozbić blenderem.Masa
śmietanowo-orzechowa: w mikserze ubić
śmietanę ze śmietanfixami. Do ubitej kremówki dodać pokruszone
sezamki i posiekane
orzechy, dokładnie wymieszać.Teraz można zabrać się za formowanie
tortu. Kolejno układając warstwy: blat, masa budyniowa, masa śmietanowa, .... Ostatnia warstwa ma masę
śmietanową . Brzegi
tortu posmarować masą
śmietanową i obsypać uprażonymi
płatkami migdałowymi.Gotowy tort wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.



