Wykonanie
Kolejny szybki i prosty sposób na smaczne wykorzystanie
jagód...
Tarty to jedne z moich ulubionych ciast. Są szybkie i nietrudne w wykonaniu, a przez swoją prostotę w wyglądnie są niesamowicie urocze i ładne :)ciasto:200 g
mąki100 g
masła70 g
cukru3 łyżki
mleka1
żółtkokrem:400 g
serka mascarpone3
żółtka4 łyżki
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego2 łyżeczki
soku z cytrynywykonanie:
Masło utrzeć z
cukrem. Dodać
mąkę,
żółtko i energicznymi ruchami zagnieść ciasto. Na koniec dodać
mleko i wyrabiać przez chwilę do uzyskania gładkiej konsystencji (nie za długo). Zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce. Formę do tarty natłuścić i oprószyć
bułką tartą. Schłodzonym
ciastem wyłożyć formę i piec w 180 ° C przez ok. 30 minut (do złotego koloru). Wystudzić.W tym czasie umyć
jagody i lekko osuszyć na papierowym ręczniku.
Żółtka utrzeć z
cukrem i
cukrem waniliowym na puch. Stopniowo dodawać
mascarpone i
sok z cytryny. Krem przełożyć na wystudzone ciasto. Na wierzch wyłożyć
jagody. Podawać.Smacznego! :)