ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegocukier 0,5 szklanekcukier waniliowy 1 sztukżółtka 8 sztukbiałka 4 sztukmigdały 80 gramówmak 0,5 szklanekmąka 4 łyżek stołowychmleko 1 szklanekmiód 0,5 szklanekpłatki migdałowe 50 gramówbiałka 2 sztukcukier 0,5 szklanekpłatki migdałowe 30 gramówWykonanie:Mak zalać wrzącym mlekiem, odstawić na 2h. Odcedzić i trzy razy zmielić w maszynce do mięsa.Ciasto: utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę, mak, zmielone migdały i wymieszać, a na końcu delikatnie połączyć z piana ubita na sztywno z 4 białek. Ciasto przełożyć na dużą blaszkę wyścielona papierem do pieczenia, wyrównać. Piec 20 minut w 180 stopniach. Ciepłe ciasto przełożyć na ściereczkę i zwinąć w rulon.Masa: miód wymieszać z płatkami migdałowymi i podgrzewać w rondelku, aby się przyrumienił.Roladę rozwinąć, posmarować miodem i ponownie ściśle zwinąć w rulon. Ułożyć na blasze.Beza:2 białka ubić, dosypując pół szklanki cukru.Wierzch rolady posmarować bezą, posypać migdałami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. Pozostawić, aż piana się lekko przyrumieni.Uwagi:Migdały można zastąpić orzechami laskowymi. Obrane ze skórki orzechy uprażyć na suchej patelni, zawinąć w ściereczkę i wałkować w niej na stole.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: