ßßß
Fot. Andrzej GałązkaPoziom trudności: średnieRegion: inne
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)8 żółtek12 dag cukru1 laska wanilii8 dag suchego maku4 dag mąki8 dag nieobranych migdałów4 białka1 łyżka masła do posmarowania blachyNadzienie:1/2 szklanki miodu6 dag płatków migdałowych3 dag piernikówGlazura:2 białka6 dag cukru3 dag płatków migdałowychRolada makowa z miodem i migdałami - sposób przygotowania: Ucieramy żółtka z cukrem i ziarenkami wyjętymi z przekrojonej laski wanilii, dodajemy utarty mak, mąkę i migdały (posiekane bardzo drobno wraz z łupinkami). Delikatnie łączymy z pianą z białek. Ciasto rozsmarowujemy na natłuszczonej blasze, pieczemy 10-15 minut w temp. 200°C (bez termoobiegu). W rondelku lekko rumienimy miód, smarujemy upieczone ciasto, posypujemy płatkami migdałowymi i startymi na tarce piernikami, zwijamy w roladę, póki ciasto jest gorące. Zawijamy w bawełnianą ściereczkę, pozostawiamy na kilka minut. Ponownie kładziemy na blasze, smarujemy glazurą: sztywną pianą ubitą z białek i cukru, posypujemy migdałami. Wstawiamy roladę do pieca, aby glazura wyschła.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu