ßßß
Długo zbierałam się za przygotowanie makaroników. W internecie czytałam, w telewizji zaś słyszałam, że są trudne do zrobienia i nie zawsze się udają. Jednak postanowiłam podjąć wyzwanie. I co?? Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Okazało się, że makaroniki są bardzo proste wykonaniu, pod warunkiem trzymania się kilku zasad, a końcowy rezultat jest obłędny. Choć tak skromnie wyglądają, w połączeniu z serkiem mascarpone, dają niepowtarzalny smak, który mnie całkowicie zachwycił! Koniecznie spróbujcie!SKŁADNIKI na 24 ciasteczka, czyli 12 makaroników:110 g białek (oddzielonych od żółtek na min. 24 h przed przystąpieniem do pieczenia)120 g płatków migdałowychziarenka z 1 laski wanilii200 g cukru pudru50 g cukruDO PRZEŁOŻENIA:200-250 g serka mascarponeWAŻNE RADY PRZED PIECZENIEM:1) Białka jajek muszą być oddzielone od żółtek i przechowywane w temperaturze pokojowej minimum 24-36 h przed przystąpieniem do pieczenia.2)Płatki migdałowe są znacznie lepsze od gotowych zmielonych migdałów, gdyż te mogą zawierać resztki brązowych skórek.3) Bardzo pomocna jest w tym przepisie waga.WYKONANIE:Płatki migdałowe wsyp z cukrem pudrem do malaksera i zmiel na mąkę. Dodaj ziarenka z laski wanilii i wymieszaj.Białka, dokładnie oddzielone od żółtek, które stały ponad 24 h w temperaturze pokojowej, ubij w misce na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce zwykły cukier. Zmiksuj jeszcze przez 1-2 minuty.Teraz ostrożnie przesyp do białek zmielone migdały z cukrem pudrem i wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia się składników.Blachy wyłóż pergaminem lub papierem do pieczenia i narysuj na nich kółka o średnicy około 4,5 cm. (zostaw miedzy nimi odstępy około 2,5 cm).Rękaw cukierniczy zakończony okrągłą, gładką końcówką napełnij przygotowaną masą. Wyciśnij na narysowane wzory masę , tak aby powstały równe i gładkie kółka.Blachy ostaw na około godzinę, aby makaroniki mogły się z wierzchu podsuszyć (powstanie na nich lekka "skorupka").Piekarnik nagrzej do temperatury 150 stopni C .Makaroniki piecz na środkowej półce przez około 10 minut . Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 130 stopni C i susz makaroniki jeszcze przez jakieś 7-9 minut . Bardzo ważne jest, aby makaroniki się nie zrumieniły!Gotowe makaroniki wyjmij z piekarnika, ostudź, a potem ostrożnie oddziel od papieru. Przełóż lekko rozmieszanym serkiem mascarpone. Nie dodawaj do niego żadnego cukru. Makaroniki same w sobie są bardzo słodkie, a gwarantuję Ci, że w połączeniu z niesłodzonym serkiem są wyśmienite. Smacznego!