Wykonanie
Łosoś norweski gości u nas dość często. Tym razem podałam go na smażonej
kaszy jęczmiennej i przykryłam pesto
pietruszkowym na bazie polskiego
oscypka.
Oscypek coraz chętniej używam zastępując inne
twarde sery. Kolejnym miłym zaskoczeniem była smażona
kasza. Do tej
pory jedliśmy ją do
sosów mięsnych, ale podsmażona z
cebulką,
koperkiem i
czosnkiem stawia ją w zupełnie innym świetle. Polecam taką jej wersję!Składniki (na 4porcje):
500 g
świeżego łososia norweskiego,
sól,
pieprz cytrynowy,
cytryna,
oliwa,200 - 250 g
kaszy jęczmiennej perłowej ugotowanej,1
cebula,1 ząbek
czosnku,0,5 szkl.
bulionu warzywnego,kilka gałązek
koperku,pesto
pietruszkowe:pęczek
natki pietruszki,garść
słonecznika łuskanego,1/3 szkl.
oscypka twardego startego,1/2 szl.
oliwy,1 ząbek
czosnku.Przygotowanie:
Łososia podzielić na 4 równe porcje, natrzeć
solą,
pieprzem cytrynowym, startą
skórką z cytryny i
sokiem wyciśniętym z 1 plasterka
cytryny, odstawić na co najmniej 2h. Przygotować pesto
pietruszkowe miksując wszystkie składniki i dolewać
oliwy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Rybę wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, piec ją 15 minut, następnie włączyć funkcję grill, żeby zrumienić. W tym czasie podsmażyć na
oliwie poszatkowaną
cebulę , dodać
czosnek. Po zeszkleniu wsypać
kaszę, chwilę smażyć dolewając małymi porcjami
bulion do wchłonięcia, na koniec dodać
koperek. Podawać
łososia na
kaszy najlepiej w osobnych naczynkach, udekorować pesto
pietruszkowym i startym
oscypkiem.