ßßß Cookit - przepis na Łosoś z pesto pietruszkowym na smażonej kaszy

Łosoś z pesto pietruszkowym na smażonej kaszy

nazwa

Wykonanie

Łosoś norweski gości u nas dość często. Tym razem podałam go na smażonej kaszy jęczmiennej i przykryłam pesto pietruszkowym na bazie polskiego oscypka. Oscypek coraz chętniej używam zastępując inne twarde sery. Kolejnym miłym zaskoczeniem była smażona kasza. Do tej pory jedliśmy ją do sosów mięsnych, ale podsmażona z cebulką, koperkiem i czosnkiem stawia ją w zupełnie innym świetle. Polecam taką jej wersję!
Składniki (na 4porcje):
500 g świeżego łososia norweskiego,
sól, pieprz cytrynowy,
cytryna,
oliwa,
200 - 250 g kaszy jęczmiennej perłowej ugotowanej,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
0,5 szkl. bulionu warzywnego,
kilka gałązek koperku,
pesto pietruszkowe:
pęczek natki pietruszki,
garść słonecznika łuskanego,
1/3 szkl. oscypka twardego startego,
1/2 szl. oliwy,
1 ząbek czosnku.
Przygotowanie:
Łososia podzielić na 4 równe porcje, natrzeć solą, pieprzem cytrynowym, startą skórką z cytryny i sokiem wyciśniętym z 1 plasterka cytryny, odstawić na co najmniej 2h. Przygotować pesto pietruszkowe miksując wszystkie składniki i dolewać oliwy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Rybę wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, piec ją 15 minut, następnie włączyć funkcję grill, żeby zrumienić. W tym czasie podsmażyć na oliwie poszatkowaną cebulę , dodać czosnek. Po zeszkleniu wsypać kaszę, chwilę smażyć dolewając małymi porcjami bulion do wchłonięcia, na koniec dodać koperek. Podawać łososia na kaszy najlepiej w osobnych naczynkach, udekorować pesto pietruszkowym i startym oscypkiem.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2012/11/osos-z-pesto-pietruszkowym-na-smazonej.html