Wykonanie
Tołpyga to
słodkowodna ryba z rodziny karpiowatych. Jest
rybą raczej tłustą o delikatnym smaku. Doskonale nadaje się do zapiekania. Tą smaczną
rybkę wysmarowałam warstewką z
pietruszki,
czosnku,
cebuli i
słonecznika. Jako dodatek zrobiłam surówkę z
selera,
marchwi i
pietruszki.Składniki:filet z
tołpygi,2 ząbki
czosnku,3 łyżki
słonecznika,1 mała
cebula,2 łyżki
natki pietruszki i
koperku,
sól,
pieprz,łyżka
oliwy z oliwek,sok z połowy
cytrynyPrzygotowanie:Gotowy filet z
tołpygi namoczyć w
mleku przez ok. 30 min co sprawi , że
ryba będzie delikatniejsza w smaku. Drobno posiekaną
natkę pietruszki wsypać do niewielkiej miseczki, dodać
koperek( może być mrożony).
Cebulkę i
czosnek drobno posiekać, dodać do
zieleniny. Wyłuskany
słonecznik posiekać, dodać do miseczki ze składnikami. Zalać
oliwą, dodać
sok z cytryny, posolić i popieprzyć. Dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni. Po 30 min
rybę wyciągnąć z
mleka nie wycierać na ręczniku papierowym. Do dużego naczynia żaroodpornego wlać łyżkę
oleju. Filet z obu stron posolić i popieprzyć. Filet stroną z skórką ułożyć w naczyniu i dokładnie wysmarować przygotowaną mieszanką, lekko wcisnąć w filet. Naczynie przykryć folią aluminiową i piec 25 min w temp. 190 stopni. Upieczoną
rybkę kroić w odpowiednie dla siebie kawałki, podawać z surówką i
ziemniakami.