ßßß


Składniki
biszkopt z 8 jajkrem czekoladowykrem budyniowy podstawowy na pół litra mleka3 szklanki umytych rozdrobnionych truskawek3 szklanki umytych jagód czarnych (borówka czarna lub borówka amerykańska)około 500-600 ml śmietany kremówki, z czego 1/4 ilości dodaję (płynną) do masy jagodowej)kilka łyżeczek cukru3 galaretki na przykład truskawkowe1,5 łyżeczki do bitej śmietanykilka ciastek do obsypania bokówPoncz do tortuokoło 300 ml przegotowanej zimnej wodysok z połowy cytryny1-2 łyżeczki cukrumożna dodać kilka łyżek alkohol, jesli torcik jest dla dorosłychGalaretka cytrynowa bezbarwna dla wyglądu i zabezpieczenia truskawek przed osychaniemskładniki:1,5 łyżeczki żelatyny150 ml wody przegotowanej1 łyżeczka cukrusok z połowy cytrynyPrzygotowanie1. Wystudzony biszkopt kroję na 3 płaty, przeznaczając na spodni płat grubszy krążek dla stabilności tortu.2. Jagody podgrzewam z niewielką ilością cukru. Do ciepłej masy wsypuję 1,5 opakowania galaretki i cały czas mieszam, nie dopuszczając do zagotowania. 1,5 opakowania galaretki rozpuszczam w około 200 ml chłodnej wody. Zaraz, jak spęcznieje wkładam do drugiego naczynia z gorącą wodą, by dokładnie się rozpuściła. Mieszam. Dodaję do przygotowanych truskawek. Mieszam. Oba naczynia z owocami wstawiam do bardzo zimnej wody i co jakiś czas mieszam. W trakcie, zanim stężeje masa jagodowa, dodaję do niej pół szklanki śmietany kremówki, ale może to być jogurt)3. Nasączam z wyczuciem, żeby nie przemoczyć. Spodni płat to fundament, który dźwiga cały ciężar tortu. Mój tort musiał dojechać kilkanaście kilometrów do kochanego wnusia, dlatego tym bardziej ostrożnie go nasączałam a ponieważ przepis na maxi biszkopt z 8 jaj to bardzo dobra recepta na puszyste ciacho, więc na pewno nie będzie zbyt suchy.4. Smaruję płat cienką warstwą jasnego kremu, po czym układam masę jagodową, na której rozprowadzam cieniutko miękki krem czekoladowy (nie prosto z lodówki, bo trudniej go rozsmarować).

