Wykonanie
Truskawki powoli się kończą. Warto zatem wykorzystać ostatnie
owoce na przygotowanie pysznego deseru. Zwłaszcza kiedy nie trzeba go piec a cała praca zajmuje kilkanaście minut.Fantastyczna
tarta, która nie dość, że świetnie smakuje to pięknie się prezentuje dzięki kontrastowi pomiędzy bladoróżowym musem a czarnym
spodem z Oreo. Bardzo polecamy jako zwieńczenie
truskawkowego sezonu.Potrzebujesz:300 g
ciastek Oreo,60 g
masła,300 g
truskawek,1/3 szklanki
cukru,sok wyciśnięty z 1
cytryny,2 płaskie łyżki
żelatyny w proszku,1/4 szklanki wrzącej
wody,300 ml schłodzonej
śmietany kremówki (36%)Wykonanie:Formę do tarty o średnicy około 25 cm wysmaruj
masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.Przygotuj spód:
ciasteczka i
masło włóż do malaksera i zmiksuj do otrzymania konsystencji mokrego piasku.Do przygotowanej formy przełóż
ciasteczkową masę, dociśnij mocno do dna i
boków foremki. Włóż do lodówki na około 30 minut.
Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki wrzącej
wody, odstaw.Do większego garnuszka przełóż
truskawki,
cukier i
sok z cytryny. Podgrzej, wymieszaj. Zmiksuj na puree, doprowadź do wrzenia. Zdejmij z palnika i do gorącego sosu dodaj przygotowaną
żelatynę. Wymieszaj dokładnie, aż
żelatyna się rozpuści. Wystudź do temperatury pokojowej.
Śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno. Dodawaj ją małymi porcjami do sosu
truskawkowego i delikatnie wszystko wymieszaj. Tak przygotowaną masę wyłóż na
ciasteczkowy spód. Wyrównaj wierzch. Gotowy deser włóż do lodówki na kilka godzin.Przed podaniem udekoruj
bitą śmietaną, świeżymi
truskawkami, listkami
mięty itd.
Smacznego!Ania*Inspiracja z www.mojewypieki.com