Wykonanie
Moi kochani, dziś będzie krótko, ponieważ
siedzę już na tzw.walizkach ;-)Wyjeżdżam na kilka dni na krótki odpoczynek.Muszę podładować akumulatory.Obiecuję wrócić z głową pełną nowych smacznych pomysłów. Zostawiam was z przepisem na pyszne lekkie ptasie mleczko
truskawkowe z domową
galaretką jagodową. Możecie ten deser podać też w pucharkach Mam nadzieję,że będzie smakować- do zobaczenia Przepis na tortownicę 22cm.1 opakowanie okrągłych
biszkoptów2
galaretki truskawkowe375 ml
mleka skondensowanego niesłodzonego200g
borówek2 łyżki
cukru3 łyżki
wody2 łyżeczki
żelatynyGalaretkę przygotowujemy wg przepisu z tym, ze używamy połowę
wody ( pół litra na 2
galaretki). Studzimy.
Mleko skondensowane ubijamy mikserem ok 2 minut, kiedy dobrze się spieni dolewamy przestudzoną
galaretkę.Dno tortownicy wykładamy
biszkoptami i Kiedy
mleko z
galaretką zacznie lekko tężec wylewamy na
biszkopty ( jeśli zrobicie to wcześniej
biszkopty wypłyną do góry, wtedy należy je docisnąć do dna tortownicy i poczekać aż nasiąkną i opadną z powrotem na dno). Ptasie mleczko wkładamy do lodówki aby stężało. Międzyczasie
borówki wsypujemy na garnka dodajemy
cukier i 3 łyzki
wody, gotujemy na malutkim ogniu ok 5 min (muszą puścić sok, ale nie mogą się rozgotować. Do gorących
borówek dodajemy
żelatynę i mieszamy az się rozpuści. Studzimy. . Na stęzałe ptasie mleczko wylewamy
galaretkę borówkową i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia.