Wykonanie
Każdy, kto chociaż raz spróbował tego deseru na pewno go pamięta. Jest lekki, delikatnie
śmietankowy, a dodatek
owocowego musu orzeźwiająco dodaje mu charakteru. Jaki to deser? Oczywiście, klasyk włoskiej kuchni znany na całym świecie, czyli panna cotta. Myślicie, że to coś trudnego? Ależ skąd - dosłownie 5 minut i gotowe!Na pyszny deser dla 4 osób potrzebujecie:250 ml
śmietanki 30%250 ml
mleka10 łyżeczek
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego4 płaskie łyżeczki
żelatynyNa mus
truskawkowy:1/2 kg
truskawek3-4 łyżki
cukruŻelatynę zalewamy niewielką ilością
wody i czekamy, aż trochę spęcznieje.
Mleko,
śmietankę,
cukier i
cukier waniliowy podgrzewamy na wolnym ogniu żeby rozpuścił się
cukier. Następnie dodajemy
żelatynę i mieszamy (nie zdejmując z ognia) dopóki
żelatyna się nie rozpuści. Gotowy deser rozlewamy do miseczek (4 po 125 ml, lub więcej, jeśli chcemy
mieć mniejsze porcje) i wkładamy do lodówki na ok 5 godzin.Mus
truskawkowy:
Truskawki myjemy i rozcinamy na połówki lub ćwiartki. Wkładamy do garnka, dosypujemy
cukier, zakrywamy na ok 5 minut aż puszczą sok.
Potem gotujemy jeszcze ok 10 minut, żeby trochę odparować
wodę, Oczywiście mieszamy.Po 5-ciu godzinach wyciągamy deser z lodówki i przekładamy na płaskie talerzyki i dekorujemy musem
truskawkowym (najlepiej jeszcze ciepłym). Ja żeby wyjąć deser z miseczek musiałam zamoczyć na kilka sekund miseczki w gorącej wodzie.

Koszt przygotowania z musem o tej
porze roku: 15 złotychCzas przygotowania: 5 minut + 5 godzin w lodówceStopień trudności: łatwe, tylko wyciąganie z miseczek może być wyzwaniem