Wykonanie
- 500 g gęstego
jogurtu naturalnego lub
serka homogenizowanego o smaku waniliowym- 250 ml
śmietanki kremówki 36% (schłodzona w lodówce przez min. 3 godziny)- 4 łyżki
cukru lub
cukru waniliowego- 2½ łyżki
żelatyny lub inny środek żelujący w proporcjach wg przepisu na opakowaniu- 1 opakowanie (ok. 200 g) okrągłych
biszkoptów lub innych
ciastek- 1 opakowanie
galaretki o smaku
truskawkowym (opcjonalnie; porcja na 500 ml
wody)- 300 g
truskawek (umyte, osuszone papierowym ręcznikiem, bez szypułek, pokrojone na plasterki)
Żelatynę rozpuszczam z
cukrem w ½ szklanki wrzątku i odstawiam do wystudzenia. Kiedy masa żelatynowa wystygnie, ale jeszcze nie zacznie tężeć, ubijam na sztywno
śmietanę za pomocą miksera. Do ubitej
śmietany dodaje
jogurt lub
serek oraz masę
żelatynową i delikatnie mieszam całość łyżką. Na dnie tortownicy wyłożonej szczelnie papierem do pieczenia dobrej jakości lub folią aluminiową układam ściśle
biszkopty. Na
biszkopty wlewamy masę
jogurtową i odstawiam całość do lodówki, na ok. 2 godziny, do stężenia. Po odczekaniu 1 godziny
galaretkę rozpuszczam we wrzątku i odstawiam do wystudzenia. Na wierzchu całkowicie stężałego sernika, od którego brzegów nie została oderwana folia lub papier, układam dekoracyjnie
truskawki i zalewam wystudzoną (to bardzo ważne, nie może być gorąca, ani nawet ciepła! może za to być nawet lekko stężała)
galaretką. Odstawiam do lodówki.