Wykonanie
Witam wszystkich w pochmurny, ale prawie wiosenny dzień, bo jak by nie było pogoda jest dla nas bardzo łaskawa w tym roku. Proponuję bardzo pyszne placuszki ze startych warzyw z dodatkiem
płatków owsianych. Jarzyny można rozdrobnić w malakserze i też będzie dobrze. Warto spróbować bo danie smakowite, tanie i wartościowe. Dla amatorów
sosów polecam je z
sosem czosnkowym,
chrzanowym, kleksem
śmietany lub zwyczajnie bez niczego.Składnikiporcja na 3-4 osoby
4 średnie
marchewki2 średnie
pietruszkipołówka małego
selera2 średnie
ziemniakimała
cebulakawałeczek
pora0,5 szklanki
płatków owsianych1
jajko1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanejolej do smażeniaświeże
zioła lub suszone (użyłam prowansalskich)
sól,
pieprz lub
chilliPrzygotowanieZobacz, jak robię placki na filmie1.
Płatki owsiane zalewam wrzątkiem (około pół szklanki wrzątku,
płatki wcześniej warto przepłukać na sicie pod bieżącą
wodą, by pozbyć się zanieczyszczeń)2. Kroję na drobno obraną
cebulkę i umytego
pora. Podsmażam na niewielkiej ilości
oleju z dodatkiem
soli i odrobiny
ziół, bardzo krótko, tylko do zeszklenia.
3. Umyte warzywa ścieram na tarce, przy czym na samym końcu ścieram
ziemniaki, bo bardzo szybko ciemnieją. Warzywa warto pokropić niewielką ilością
soku z cytryny, by raptownie nie zmieniały koloru.4. Do warzyw dodaję
mąki,
jajko,
płatki owsiane, podsmażoną
cebulkę z
porem,
przyprawy i wszystko bardzo dobrze mieszam.5. Rozgrzewam
olej do smażenia rzepakowy i smażę nieco dłużej niż placki strte na miazgę, żeby się dopiekły, ale nie przypaliły. Warto zmniejszyć płomień. Usmażone placki układam na bibule do osączenia tłuszczu.
Placuszki jarzynowe są ciągle niedoceniane a przecież więcej mają smaku i wartości od ziemniaczanych. Polecam!!!Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika