ßßß
4 średnie marchewki2 średnie pietruszkipołówka małego selera2 średnie ziemniakimała cebulakawałeczek pora0,5 szklanki płatków owsianych1 jajko1 łyżka mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanejolej do smażeniaświeże zioła lub suszone (użyłam prowansalskich)sól, pieprz lub chilliPrzygotowanieZobacz, jak robię placki na filmie1. Płatki owsiane zalewam wrzątkiem (około pół szklanki wrzątku, płatki wcześniej warto przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, by pozbyć się zanieczyszczeń)2. Kroję na drobno obraną cebulkę i umytego pora. Podsmażam na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem soli i odrobiny ziół, bardzo krótko, tylko do zeszklenia.
3. Umyte warzywa ścieram na tarce, przy czym na samym końcu ścieram ziemniaki, bo bardzo szybko ciemnieją. Warzywa warto pokropić niewielką ilością soku z cytryny, by raptownie nie zmieniały koloru.4. Do warzyw dodaję mąki, jajko, płatki owsiane, podsmażoną cebulkę z porem, przyprawy i wszystko bardzo dobrze mieszam.5. Rozgrzewam olej do smażenia rzepakowy i smażę nieco dłużej niż placki strte na miazgę, żeby się dopiekły, ale nie przypaliły. Warto zmniejszyć płomień. Usmażone placki układam na bibule do osączenia tłuszczu.