Wykonanie
Kluski, pierogi czy też kopytka z
mięsem wywodzące się z kuchni świętokrzyskiej. Jest to połączenie ciasta ziemniaczanego z nadzieniem mięsnym, które lekko zmodyfikowałam pomijając
pieczarki i
cebulę w nadzieniu ze względu, na osoby, które nie powinny ich spożywać. Bardzo smaczna i sycąca potrawa. Mąż był zachwycony, pałaszowaliśmy dwa dni :) Przepis z bloga Zjem to .
Składniki na ciasto : ( na ok 60 sztuk )1,5 kg
ziemniakówokoło 500 g
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanej2
jajka1 łyżeczka
soliFarsz : ( najlepiej przygotować dzień wcześniej lub wykorzystać
mięso i warzywa z niedzielnego rosołu )500 g
wołowiny3 spore ćwiartki z
kurczakawarzywa jak na rosół (
seler,
marchew,
pietruszka,
por ,
cebula)
ziele angielskieliść laurowysól,
pieprzMięso wraz z pozostałymi składnikami na farsz umieszczamy w jednym garnku. Zalewamy
wodą, gotujemy rosół. Odstawiamy do ostygnięcia. Udka obieramy z
mięsa i przekładamy wraz z
wołowiną, jedną
marchewką i jedną
pietruszką do malaksera. Miksujemy całość na niemalże jednolitą masę. Jeśli nie macie malaksera można całość przepuścić przez maszynkę do
mięsa. Do masy dolewamy około 1/2 szklanki
bulionu, stopniowo, cały czas mieszając masa nie powinna być zbyt sucha ale tez zbyt mokra. W miarę potrzeby można dolać go więcej. Doprawiamy do smaku. Odstawiamy.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, przepuszczamy przez praskę. Dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy aż będzie gładkie.Na podsypany spora ilością blat wykładamy część ciasta. Wałkujemy na grubość ok 4-5 mm i dzielimy na niewielkie kwadraty lub prostokąty. Na każdy kawałek nakładamy farsz, składamy na pół i tak jak w przypadku pierogów sklejamy boki.Gotowe byczki gotujemy partiami w osolonym wrzątku około 2-3 minut po wypłynięciu na wierzch. Podajemy z podsmażoną
cebulką, skwarkami lub odsmażane na patelni.* Oryginalny farsz to 450 g ugotowanego
mięsa wieprzowego lub drobiowego. 450 g podsmażonych
pieczarek. Jedna duża
cebula wcześniej również podsmażona na złoty kolor. Wszystkie składniki należy przekręcić przez maszynkę lub zmiksować. Doprawić
solą,
pieprzem.Smacznego :)