ßßß

pyzy300 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach1 kg ziemniaków startych na tarce o drobnych oczkach150 g mąki pszennej1 jajkosólnadzienie2 udka2 marchewki1 pietruszka1 cebulakawałek porasólpieprzmajeranekjajkoMięso i warzywa włożyć do garnka, doprawić tak jak doprawia się rosół i ugotować.(Rosół przyda się na zupę) mięso i warzywa wyłowić , wystudzić , oddzielić od kości i zemleć w maszynce do mięsa, dodać sól, pieprz, jajko i majeranek. Wymieszać nadzienie.Ziemniaki ugotowane obrać i przecisnąć przez praskę. Ziemniaki starte na tarce przełożyć na sito wyłożone ściereczką. Odcisnąć nadmiar wody porządnie. Zlać z naczynia wodę i do odciśniętych ziemniaków dodać odstałą skrobię, następnie dodać ziemniaki gotowane, mąkę, jajko i sól do smaku.Zagnieść ciasto. Najlepiej w misce.Nabierać łyżką porcje ciasta, rozpłaszczyć, wkładać nadzienie i formować kulki wielkości małego pomidorka.Ugotować w osolonym wrzątku , każdą partię ok 10 min.Podawać ze skwarkami.

Opublikowany w